Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Vorig jaar heb ik een zwaar voorwerp op mijn hoofd gekregen. Sinds die tijd kamp ik met nek- en rugklachten, en hoofdpijn. Onderzoek in het ziekenhuis wees niets uit (geen waarneembare schade aan nek, wervelkolom of zenuwbanen), maar klachten houden nu al 9 maanden aan. Degene die dit heeft veroorzaakt, is een bekende van me. Ik heb hem destijds aansprakelijk gesteld, hij heeft erkend dat hij dit heeft veroorzaakt en tot op heden vergoedt zijn aansprakelijkheidsverzekering alle therapieën. Fysiotherapie, massage, osteopathie, een ergonomisch aangepaste werkplek op kantoor... het mag nog niet baten. Mijn werkgever heeft nu laten weten dat ik na een jaar zal worden gekort op mijn loon. Ik werk sinds het ongeluk voor 50%. De verzekering van de 'tegenpartij' wil een adviseur langs sturen, en (de verzekeraar van) mijn werkgever wil een aansprakelijkheidsprocedure inzetten. Ik wil graag weten wat nu verstandig is om te doen. Wat zijn mijn rechten en plichten? Wat als ik terug ga in inkomen? Ben ik verzekerd tegen inkomensschade? Wat kan ik de veroorzaker wel/niet ten laste leggen? Graag uw advies.

Als de schade erkent is én het gevolg daarvan dan dient de verzekeraar alle kosten te vergoeden. Du s ook het verlies arbeidsvermogen wat u straks gaat oplopen. Zoals ik u uw verhaal belees heeft u géén juridische bijstand van een letselschadejurist. In uw geval lijkt dat wél verstandig. In den regel kost een letselschade jurist u niets. Desgewenst kan ik u bijstaan om zorg te dragen dat u naar alle redelijkheid wordt vergoed. Heeft u nog vragen, stel ze gerust.

Beoordeel dit antwoord:

Op de eerste plaats wens ik u een voorspoedig en algeheel herstel.

Uw verhaal lezende komen er nu meerdere problemen op u af. Het eerste probleem is de vraag wat uw letsel nu precies is. U heeft klachten meer op scans en bij onderzoek blijkt niet van objectiveerbaar letsel. De verzekeraar van uw tegenpartij zal op enig moment betwisten dat uw klachten door het ongeval komen. Dit omdat er geen objectiveerbare schade is waar te nemen. Dan is het van belang dat u wordt bijgestaan door een gespecialiseerde letselschade advocaat. Die weet hoe hij (of zij) dit soort schades kan regelen (zo nodig met behulp van zijn medisch adviseur).

Probleem twee is dat uw salaris gekort gaat worden. Dat betekent dat uw inkomen daalt, terwijl uw vaste lasten gelijk blijven. Dan is het van belang dat uw schade goed wordt berekend en dat daarop voorschotten worden gevraagd aan de verzekeraar van wederpartij. Dat voorkomt dat u in de financiële problemen komt. Ook daar kan een ervaren letselschade advocaat het verschil maken. Omdat een advocaat, anders dan een letselschadejurist, zo nodig uw zaak bij de rechter kan aanbrengen. Dat kan een jurist (op enkele uitzonderingen na) niet.

Probleem drie is dat de verzekeraar van tegenpartij een schaderegelaar wil langsturen. Die komt 'gezellig' met u een praatje maken. Dat lijkt niet veel om het lijf te hebben. Toch is het dan goed om een letselschade advocaat in de arm neemt, die u tijdens dit gesprek kan begeleiden. Die houdt dan _uw_ belang in de gaten.

Dat de verzekeraar van uw werkgever ook de uitgekeerde schade wil verhalen, is voor u geen probleem. Dat vechten beide verzekeraars onderling maar uit.
Omdat de aansprakelijkheid is erkend, kost mijn bijstand u doorgaans niets omdat die kosten rechtstreeks op tegenpartij worden verhaald. Voor de kosten hoeft u het dan ook niet te laten om u te voorzien van de best mogelijke rechtsbijstand...

Beoordeel dit antwoord:

Als ik uw verhaal lees dan haal ik hieruit de volgende vragen:

1. Wat zijn mijn rechten en plichten als slachtoffer van een ongeval?
2. Wat zijn mijn opties als mijn inkomen achteruit gaat?
3. Wat kan ik de veroorzaker van de schade in rekening brengen?

Als slachtoffer kunt u de schade als gevolg van het ongeval verhalen op de aansprakelijke partij. De aansprakelijke partij is gelukkig verzekerd. Daarom kunt u in overleg met de verzekeraar treden en proberen om schadeloos gesteld te worden. U hebt het recht om iemand in te schakelen om u te adviseren. Dat mag uw buurman zijn. Maar ook een gespecialiseerde letselschadeadvocaat. Ik raad u aan om u goed te laten informeren wanneer u iemand inschakelt om u te helpen. Helaas zijn er veel zogenaamde 'experts' actief die verkeerde bedoelingen hebben. Als u een letselschadeadvocaat inschakelt weet u zeker dat u goed geholpen wordt. Bovendien zijn advocaten gebonden aan gedragsregels. Voor meer informatie kunt u kijken op https://www.lsa.nl/.

De vraag die vervolgens aan de orde komt is: wat is mijn schade als gevolg (causaal verband) van het ongeval? Want die schade komt voor vergoeding in aanmerking. Andere schade niet. En daar ligt vaak een bron voor discussie. Want verzekeraars kunnen bijvoorbeeld het verweer inroepen dat de schade die u stelt te hebben niet het gevolg is van het ongeval dat u is overkomen. In dat geval hoeft de verzekeraar die schade niet te vergoeden. U dient dan te bewijzen dat de schade wel het gevolg is van het ongeval. Wanneer uw inkomen achteruit gaat dan is het de vraag of dit het gevolg is van het ongeval. Zo ja, dan komt het verschil tussen het salaris dat u had kunnen verdienen (denkbeeldige situatie zonder ongeval) en nu ontvangt voor vergoeding in aanmerking.

Overigens is het voor uw werkgever soms ook mogelijk om de schade (netto loondoorbetaling en re-integratiekosten) te verhalen op grond van artikel 6:107a BW. En uiteindelijk hebben alle partijen een belang: iemand weer terugbrengen in de oude (arbeids)situatie. Mogelijk kan in overleg met de verzekeraar iemand worden ingeschakeld om u en uw werkgever hierbij te ondersteunen. Bijvoorbeeld een arbeidsdeskundige.

Dan de laatste vraag. U kunt natuurlijk uw schade rechtstreeks verhalen bij de veroorzaker. Maar die is gelukkig verzekerd voor aansprakelijkheid. En daarom is het handig om toch met die verzekeraar over uw schade te corresponderen. Want dat is een professionele partij met voldoende financiële middelen. Deze verzekeraar dient de schade die het gevolg is van het ongeval dat u is overkomen aan u te vergoeden.

Mijn advies is uiteindelijk dat u het best iemand kunt inschakelen om u te adviseren. Kies altijd voor een gespecialiseerde letselschadeadvocaat. Als het kan iemand die gevestigd is in de buurt van uw woonplaats.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag