Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Wij wonen in een appartementencomplex met op de begane grond parkeerplaatsen en een supermarkt. De appartementen zijn daarboven in een U-vorm gebouwd, met in het midden een gezamenlijk middenterras met daaromheen privéterrassen.
Tussen enkele privé-terrassen, waaronder het onze, en het middenterras staan gemetselde plantenbakken over bijna de gehele lengte van de privéterrassen. Deze plantenbakken zijn tijdens de bouw van het complex (ca 1980) op verzoek van bewoners gemetselt met dezelfde steensoort als het gebouw maar staan niet aan het gebouw vast.
Nu zijn de (dak-)terrassen aan vervanging toe en moet alles van de terrassen worden verwijderd, inclusief de gemetselde plantenbakken. Deze plantenbakken met beplanting zullen dus gesloopt moeten worden en kunnen daarna niet meer worden teruggeplaatst. De administrateur van de VVE wijst naar de bepaling in het huishoudelijk regelement: plantenbakken moeten door twee personen kunnen worden verplaatst en is onderworpen aan goedkeuring van de administrateur.
Verwijderen van deze plantenbakken komt volgens de administrateur ten laste van de eigenaren van de betreffende appartementen.
Onze vraag bestaat uit 3 delen:
1 Deze plantenbakken staan inmiddels bijna 40 jaar op de terrassen: bestaat hiervoor een verjaringstermijn in verband met gedogen? Niemand heeft ooit geklaagd of bezwaar aangetekend, in tegendeel zelfs.
2 Wie draait er op voor de kosten van het slopen en de afvoer van de plantenbakken: de eigenaren of de VVE?
3 Kunnen de betrokken eigenaren aanspraak maken op enige vergoeding of herstel naar de huidige vorm van de plantenbakken?

Als de plantenbakken zijn ingemetseld en duurzaam verbonden met de ondergrond, dan is de VvE eigenaar geworden en zal deze op moeten draaien voor de kosten van verwijdering. Als de plantenbanken niet duurzaam zijn verbonden, is er mogelijk sprake van een erfdienstbaarheid door verjaring ontstaan , op het gemeenschappelijk eigendom van de VvE. Dan kunnen ze blijven staan of terug geplaatst na de werkzaamheden.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag