Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


L.S.

Een vriendin van mijn vrouw, heeft een (inmiddels voormalig) vriend van mij een opdracht gegeven voor het bouwen van 2 dakkapellen en een zolderkamer opsplitsen in 2 kamertjes.
Hij is hiervoor vooruit voor 50% betaald met een bedrag van € 5.000,-.
Na ongeveer een jaar was er nog steeds niets gebeurd en heeft ze de dakkapellen geannuleerd, waarmee mn kameraad akkoord is gegaan. Nu zou dus enkel nog 2 wandjes moeten worden geplaatst, 2 deuren en er zou stroom aangelegd worden.
We zijn inmiddels alweer 8 maanden verder en er staan enkel 2 wandjes (slecht vakwerk).... geen stroom aangelegd, geen deurposten, geen deuren en mijnheer (mijn kameraad) is boos omdat we negatief doen.....

Een en ander staat niet op papier, maar heb wel complete whatsapp chats waarop voldoende staat.

Ik vind het verschrikkelijk dat ik mijn kameraad had aanbeveelt aan de vriendin van mijn vrouw, want ik had echt alle vertrouwen in hem.... inmiddels is dat vertrouwen gezonken tot ver onder nul!

Ik heb hem zelfs al voorgesteld om gewoon de rest te laten zitten en een bedrag terug te storten van € 3.500,- (€ 3.000,- zou ook al goed zijn), maar ook daar geeft hij geen gehoor aan....

Wat kan je hiertegen allemaal ondernemen? Want we zijn het gedraai en gezeur echt gewoon helemaal zat!

Vriendelijke groeten,

E. K.

U moet per direct de overeenkomst éénzijdig ontbinden vanwege wanprestatie (het niet nakomen van de overeenkomst). U kunt dan eisen dat alles wordt hersteld óf u kunt schadevergoeding eisen alsmede terugvordering van de aanbetaling. Desgewenst, kan ik u hiermee van dienst zijn. Heeft u nog vragen, stel ze gerust.

Beoordeel dit antwoord:

Ik adviseer u om hem schriftelijk te sommeren om het werk deugdelijk af te maken en deugdelijk op te leveren binnen een nader te stellen redelijke termijn. Daarin dan ook vermelden dat als hij dat niet doet u dan het werk door iemand anders laat afmaken op zijn kosten. U kunt niet zomaar de overeenkomst eenzijdig ontbinden zonder hem te sommeren en in gebreke te stellen.
Heeft u nogvragen? Stelt u ze gerust.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Het probleem is dus dat een en ander mondeling is afgesproken. Wel heb ik alle chats op Whatsapp nog. Hier staat overigens genoeg in denk ik, maar geen idee of zoiets dan ook rechtsgeldig zou kunnen zijn...
Ook is zijn woonplaats inmiddels onbekend, al weet ik wel het adres van zijn vader...


De ingebrekestelling is van rechtswege ingegaan en niet zoals de heer Albersen attendeert. Alle apps zijn rechtsgeldig, temeer er een betaling gedaan is én 'werkzaamheden'. Als u mij direct benaderd kan ik u voorzien van nadere informatie.

Beoordeel dit antwoord:

Apps zijn rechtsgeldig , zeker. Van verzuim blijkt niet genoegzaam.

Beoordeel dit antwoord:

Uit uw vraag blijkt niet dat er afspraken zijn gemaakt wanneer het werk klaar zou moeten zijn. Verzuim van rechtswege is dan ook niet van toepassing.

Juridisch houdt dat in dat de persoon in kwestie eerst een redelijke termijn gegund moet worden om het werk af te maken, dat gebeurt d.m.v. een ingebrekestelling. Redelijk is een ruim begrip wat op de specifieke omstandigheden afgestemd moet worden. Een ingebrekestelling van rechtswege bestaat niet onder het Nederlands recht(!!).

Wanneer na de gegeven termijn het werk nog steeds niet volledig af is, dan komt de persoon in verzuim. Vanaf dat moment is hij schadeplichtig. Dat betekent dat hij vooruit betaald gelden terug moet betalen, of de kosten van een andere bouwvakker moet vergoeden.

Overigens helpt het niet dat de woonplaats van de persoon in kwestie onbekend is. Dat zou nog wel eens problematisch kunnen worden.

WhatsApp berichten zijn inderdaad rechtsgeldig. Zo ook mondelinge afspraken, al is het vaak lastig te bewijzen wat er dan besproken is.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag