Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik was werkzaam als taxichauffeur.

In januari 2018 heb ik mij, voor de zoveelste keer, met burn-out klachten ziek moeten melden.
Korte tijd later ben ik weer volledig (40 uur) gaan werken. Ik zat in een roulerend rooster van 3 weken 'dagdienst' ( zeg maar tussen 6 en 18 uur)en 1 week late dienst (tot minimaal 0.00 of 2.00 uur werken).
om weer burn-out klachten te voorkomen, hebben ze mij (tijdelijk) uit de late dienst gehaald zodat ik alleen overdag hoefde te werken.
wel werkte ik weer, zoals aangegeven, gewoon weer 40 uur per week.
Echter in maart 2018 werd ik getroffen door een TIA. Hierdoor belandde ik in het ziekenhuis en moest ik mij weer ziek melden.
Ik zit nu momenteel nog steeds ziek thuis en het herstel gaat erg langzaam. Alle partijen zijn het er eigenlijk wel over eens dat terugkeer op de taxi in wisselende diensten hem niet meer gaat worden voor mij en is nu ingezet op spoor 2.
alleen blijft de vraag van de eerste ziektedag bestaan. hierop kon het uwv mij geen antwoord geven en hebben mij naar u doorverwezen.
Omdat mijn werkgever mijn alleen in de dagdiensten had ingedeeld na de ziekmelding met burn-out klachten van januari had zij mij voor 10% ziek laten staan, waar ik zelf niet van op de hoogte was.
Tot ik in maart 2018 uitviel ivm een TIA (andere klacht als burn-out dus).

De vraag is nu, mag mijn werkgever januari als 1e ziektedag gebruiken of moet dit maart zijn.
Aangezien wij momenteel nog in de wsnp zitten kan de onzekerheid over de juiste datum misschien een probleem gaan worden met het uwv. En ik wil het risico niet lopen dat het laatste stukje van mijn wsnp periode fout gaat lopen en de gehele wsnp periode teniet wordt gedaan omdat er 1 datum juridisch niet klopt. Zou u mij duidelijkheid kunnen verschaffen over de enige juiste datum die geldt als 1e ziektedag? Bij voorbaat dank

U bent in januari 2018 ziek geworden. Daarna heeft u hervat in aangepaste arbeid. U was op dat moment dus nog niet volledig geschikt voor uw eigen werk (incl. nachtdienst). Mijns inziens betekent dat dan ook, dat u vanaf januari 2018 onafgebroken ziek bent voor uw eigen werk.

De werkgever moet 104 weken loon doorbetalen, dus tot januari 2020. Daarna krijgt u of WIA (arbeidsongeschikt) of WW (werkloos en geen loonbetalingsverplichting).

U mg tijdens ziekte nooit akkoord gaan met ontslag. Ongeacht wat de werkgever ook zegt.

Wanneer duidelijk is dat het 1e spoor geen kans van slagen maakt, dan moet de werkgever spoor 2 volgen.. Er meot dan gekeken worden naar passend werk bij een andere werkgever. In dat kader verwijs ik u naar de FNV-brochure: 'Wie schrijft, die blijft'.

Bij verdere vragen/problemen adviseer ik u contact op te nemen met een gespecialiseerd arbeidsrecht advocaat. Hij/zij is lid van een specialisatievereniging.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag