Vraag

Hallo,
Ik ben eigenaar van een paard en dit paard is voor training bij een manege ondergebracht. Echter, heeft dit paard nu een meisje verwond na de training, omdat dit paard losliep in de bak en dit meisje de bak betrad, terwijl de instructeur even niet oplette. Ben ik nu als eigenaar aansprakelijk voor de schade die het meisje heeft opgelopen?

Deel deze vraag

2 Reacties

1 Neen, dat bent u niet. De instructeur heeft een zorgplicht én het meisje dat de bak ongevraagd heeft benaderd maakt hiermee een vorm van eigen schuld. De eigenaar van een dier is pas schuldig als deze in directe vorm tot het dier staat. Dus niet door toedoen van schuld van derden. Heeft u nog vragen, stel ze gerust.

Bedankt voor uw stem!

Beoordeel:
* * * * *
De bezitter (artikel 3:107 BW) van het paard is op grond van artikel 6:179 BW aansprakelijk voor de door het paard aangerichte schade. De schade moet het gevolg zijn van de eigen energie van het paard en het onberekenbare element daarin. Ik begrijp echter dat u het paard voor training bij een manege hebt ondergebracht. De manage kan op grond van artikel 6:181 BW aansprakelijk zijn als bedrijfsmatig gebruiker van het paard. De Hoge Raad heeft in het Loretta-arrest geoordeeld dat beide aansprakelijkheidsgronden (kwalitatieve aansprakelijkheden) niet kunnen cumuleren. Oftewel: aansprakelijkheid rust of op de bezitter (artikel 6:179 BW) of op de bedrijfsmatig gebruiker (artikel 6:181 BW). Wel kan een partij daarnaast aansprakelijk zijn op grond van een onrechtmatige daad (artikel 6:162 BW). Dat betekent dat de manege wellicht ook aansprakelijk kan worden gesteld voor de fout van een ondergeschikte (instructeur) op grond van artikel 6:170 BW.

In ieder geval is het voor u belangrijk om te weten dat in het Loretta-arrest is geoordeeld dat niet de bezitter van het paard de kwalitatief aansprakelijke partij is, maar de manage die het paard traint. Oftewel: u bent niet aansprakelijk.

Bedankt voor uw stem!

Beoordeel:
* * * * *

Niet het antwoord dat u zocht?

Kies een onderwerp:
Relevante zoekterm:

Welkom terug. Om te reageren of om contact op te nemen dient u eerst in te loggen. Klik op onderstaande knop log in om in te loggen.

Log in
Sluit scherm