Stel vraag

Politie, Justitie

Particulier


Ik ben 's nachts aangehouden door de politie en middels een speekseltest was gebleken dat ik drugs gebruikt zou hebben Ik mee naar het bureau, mijn vriendin die geen rijbewijs heeft moest maar zien hoe ze thuis kwam, ze mocht niet met mij mee naar het bureau , taxi dus van utrecht naar vlaardingen. Bij mij bloedproef afgenomen en rijverbod van 24 uur. Ik ook met de taxi naar huis . Nu blijkt dus uit de brief vd politie dat uit het bloedonderzoek is gebleken dat er geen verboden stoffen in mijn bloed zijn aangetroffen. En dat er dus ook geen proces verbaal volgt, wat ik dus al wist.
Kan ik nu schadeclaim indienen voor gemaakte kosten e.d. en zo ja, waar en hoe kan ik dat doen ?

Beste vraagsteller,

Dit is lastig. Voor een schadevergoeding op basis van onterechte vastneming komt u niet in aanmerking, omdat er geen sprake is geweest van voorlopige hechtenis. De ongemakken van een onderzoek zijn inherent aan het werk van de politie en zullen we ons als burgers soms moeten laten welgevallen.

Erg vervelend natuurlijk, en nog vervelender is in dit geval het rijverbod van 24 uur. Was daar voldoende aanleiding voor? De speekseltest geeft (erg) vaak een verkeerde uitslag, beide kanten op, en het is dus de vraag of een agent uit slechts de speeksletest mag opmaken dat je op dat moment niet geschikt bent om een voertuig te besturen. Wat waren de overige omstandigheden? Maakte je een overtreding of was het bij een reguliere aselecte controle?

U zou moeten bewijzen dat de inschatting van de agent (die dit op grond van art 162 lid 2 WvW moet vastleggen in een beschikking) onterecht was, en zelfs zodanig onterecht dat het een onrechtmatige daad zou vormen.

Een eerste stap in die richting zou zijn om in beroep te gaan tegen het rijverbod. Onder omstandigheden kunt u namelijk ook nog bezwaar maken tegen het rijverbod terwijl dat al verlopen is, mits uw zaak nog niet te lang geleden heeft gespeeld.

Al met al helaas geen simpele oplossing voor iets waar u zeer veel last van heeft gehad.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag