Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


ik heb een camera hangen al 4 jaar boven naast mijn deur , ik heb gezamenlijke portiek . Nu na 2 jaar gaat de buurman klagen over de camera , bij woningbouw Ymere . Ymere sommeert mij nu om de camera teverwijderen. Zij kwamen met 2 man Ymere en 2 politie agenten onverwachts bij mij aan de deur
Mag Ymere mij sommeren om de camera teverwijderen dacht dat dit moest via een civiele procedure
De camera geeft wel een stukje openbare weg mee omdat mijn auto daar staat daar wil ik wel op letten ivm eerdere beschadigingen van auto’s in de straat

U schrijft er niet bij om welke reden de woningbouwvereniging u sommeerde om de camera te verwijderen? Het electronisch toezicht houden ligt genuanceerd, maar het zou ook kunnen gaan om onderhoudstechnische redenen?

De AP heeft in elk geval recent uitspraak gedaan in een zaak waarin een bedrijfseigenaar cameratoezicht houdt op een aantal bedrijfspanden. Daarbij is aangegeven dat dit toezicht gerechtvaardigd was, ook onder de AVG. De omwonenenden, die zich kennelijk bespied voelden, hebben daarbij dus ongelijk gekregen.

De regels die gehanteerd worden zijn alsvolgt:

Elke partij die persoonsgegevens verwerkt moet daarvoor een wettelijke grondslag hebben. De grondslag van het gerechtvaardigd belang is één van de zes grondslagen. Een partij kan zich alleen baseren op deze grondslag als hij voldoet aan drie voorwaarden:

er is sprake van een gerechtvaardigd belang
de verwerking is noodzakelijk om dit gerechtvaardigde belang te behartigen
de belangen van de partijen zijn goed afgewogen ten opzichte van de belangen van de personen van wie de persoonsgegevens worden verwerkt.

NB: er loopt op dit moment hoger beroep tegen de uitspraak, er is dus nog niets zeker.

Wel kunt u, als u meent dat er sprake is van een gerechtvaardigd belang, in elk geval verlangen dat u op schrift gesommeerd wordt, en daartegen in verweer komen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag