Vraag

Geachte Lezer,

Mijn buurman heeft een rij bomen op 0,5 tot 1 meter van de erfgrens. Het was ooit de bedoeling dat het knotwilgen zouden worden maar daar is nooit werk van gemaakt. Het gevolg is dat die bomen inmiddels een hoogte van zo'n 20 meter hebben bereikt. Zolang er niets aan wordt gedaan komt er ieder jaar ongeveer een meter bij.
Aan de lijzijde t.o.v. zuidwesten wind tot noordwesten wind heb ik een lange schuur ongeveer 8 meter van de erfgrens, evenwijdig aan de bomenrij van de buurman. Ik heb mijn buurman meermalen gevraagd die bomen een flink stuk in te korten omdat bij storm het risico bestaat dat ze op mijn schuur vallen.
Onlangs heb ik hem weer erover aangesproken en ik kreeg als antwoord dat hij toch niet aansprakelijk is voor de schade die ontstaat als zijn bomen mijn schuur vernielen.
Mijn vraag is of mijn buurman in zijn recht staat in deze kwestie.

Deel deze vraag

1 Reactie

1 Buurman kan aansprakelijk worden gesteld voor een onrechtmatige daad als hij tekort schiet in de verzorging van de bomen en de schade als gevolg daarvan. Het is daarom belangrijk dat u hem niet alleen aanspreekt maar ook aanschrijft dat u bang bent voor toekomstige schade als de bomen niet worden verzorgd en daardoor bepaalde delen zwakker worden en de kans op breken toeneemt. Een keer in de zoveel tijd dient u de buurman hiervan te vergewissen. Van een eigenaar van een boom mag het volgende worden verwacht: regelmatig regulier onderhoud en regelmatige uitwendige controle op gebreken aan de boom (boomveiligheidscontrole). Afhankelijk van leeftijd, omvang en groeiplaats hebben we het dan over jaarlijkse tot vijfjaarlijkse controles.

Bedankt voor uw stem!

Beoordeel:
* * * * *

Niet het antwoord dat u zocht?

Kies een onderwerp:
Relevante zoekterm:

Welkom terug. Om te reageren of om contact op te nemen dient u eerst in te loggen. Klik op onderstaande knop log in om in te loggen.

Log in
Sluit scherm