Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Zakelijk


Naar aanleiding van een aanrijding waarbij alcohol in het spel is krijgen wij van klanten de navolgende vraag.
Stel een inwonend kind veroorzaakt een aanrijding waarbij alcohol een rol speelt. Verzekeringsmaatschappij biedt geen dekking ivm de alcohol. De schade (auto en letsel) wordt geclaimd bij kind. Tot hoever kan men de claim bij de ouders neerleggen omdat kind nog studeert of nog maar net werkt. Is hierover iets te zeggen.

De WAM kent een aantal wettelijke uitsluitingsgronden. Bijvoorbeeld diefstal, schade aan de bestuurder en deelname aan snelheids-, regelmatigheids- of behendigheidsritten of wedstrijden. Het gebruik van alcohol tijdens het rijden is geen wettelijke uitsluitingsgrond. Toch wordt deze uitsluitingsgrond bijna standaard in de polisvoorwaarden opgenomen. Het verschil is dat het slachtoffer van een ongeval in het geval van toepassing van een wettelijke uitsluitingsgrond zijn schade kan verhalen via het Waarborgfonds Motorverkeer. In het andere geval (dus in het geval van gebruik van alcohol in het verkeer) kan het slachtoffer de schade verhalen op de WAM-verzekeraar op grond van artikel 6 WAM. De WAM-verzekeraar kan vervolgens de schade verhalen (regres nemen) op haar verzekerde (de veroorzaker van het ongeval).

Over het algemeen vallen inwonende kinderen onder de aansprakelijkheidsverzekering (AVP) van hun ouders. Dat geldt ook voor uitwonende studerende kinderen. Aangezien het gebruik van alcohol in het verkeer kan worden gezien als voorwaardelijk opzet is het nog maar de vraag of de aansprakelijkheidsverzekering dekking zal bieden. Want opzet is over het algemeen uitgesloten in de polisvoorwaarden.

Kan het slachtoffer vervolgens de schade verhalen op de ouders van de veroorzaker van het ongeval? Dat hangt van de leeftijd van het kind af. Dit is geregeld in artikel 6:169 BW. Is het kind zestien jaar of ouder dan zijn de ouders niet verantwoordelijk voor de schade die het kind heeft toegebracht. Omdat in de vraag niet is genoemd dat het kind geen rijbewijs heeft ga ik ervan uit dat het kind een rijbewijs had ten tijde van het ongeval en dat het kind dus ouder is dan vijftien jaar. Mocht dat anders zijn dan verneem ik dat graag. Dan zal ik de strekking van artikel 6:169 BW nader uitleggen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag