Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


geachte ls,
Op 30 november 2018 heeft mijn zoon een verkeersongeval gehad.
Een vrachtwagen drukte hem van de weg.
nu wil de tegenpartij geen aansprakelijkheid erkennen.
Er is pv opgemaakt maar zijn verzekering zegt dat dat niets betekent alleen als onderbouwend bewijs, maar in het pv staat dat de vrachtauto een personenauto van de weg duwde.
nu willen ze dat wij gaan bewijzen dat wij gelijk hebben.
en dat als er getuigen zijn die eerst gehoord moet worden , terwijl de politie tegen ons zei dat wij en de verzekering geen gegevens kregen van de getuige mits wij een rechtzaak zouden aanspannen.
kunt u advies geven?

bij voorbaat dank,

mvg

Om een oordeel te kunnen geven over de aansprakelijkheid voor het ongeval dat uw zoon is overkomen op 30 november 2018 is meer informatie nodig. Wat zijn de lezingen van partijen? En wat verklaren de getuigen over de toedracht?

Het proces-verbaal/mutatierapport kan als bewijs dienen. Het standpunt van de verzekeraar dat de inhoud hiervan niets zegt is daarom niet geheel terecht. Alles kan als bewijs dienen. Belangrijker is de vraag wie de bewijslast draagt. Vervolgens komt het aan op de bewijswaardering.

Afhankelijk van de wijze waarop het ongeval is ontstaan kan ook duidelijk worden wie de bewijslast draagt. In beginsel draagt uw zoon de bewijslast. Want het gaat om een ongeval met twee motorrijtuigen. En dan moet de vordering worden gebaseerd op artikel 6:162 BW. Maar wellicht is er door iemand een concrete zorgvuldigheidsnorm geschonden. Bijvoorbeeld een bepaling in het RVV. Zo'n norm sterkt over het algemeen tot voorkoming van een specifiek gevaar. Namelijk het ontstaan van een verkeersongeval. In zo'n geval kan de omkeringsregel worden toegepast.

Het standpunt van de politie dat partijen geen gegevens krijgen van de getuigen is niet juist. In de regel staan de gegevens van de getuigen in het proces-verbaal/mutatierapport. Het proces-verbaal/mutatierapport kan worden opgevraagd bij de Stichting Processen Verbaal.

Uiteindelijk kan geen concreet advies aan u worden gegeven op basis van de gegeven informatie. Mocht u een meer concreet advies verlangen dan is het goed om in uw volgende reactie antwoord te geven op de volgende vragen:

1. Wat is de lezing van uw zoon over de toedracht van het ongeval?
2. Wat is de lezing van de tegenpartij?
3. Wat verklaren de getuigen?
4. Waar bevindt zich de voertuigschade(s)?

Na uw reactie is het wellicht mogelijk om u duidelijkheid te verschaffen over de aansprakelijkheid, de bewijslast en de mogelijkheden van uw zoon.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag