Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Mijn echtgenoot en ik wonen in een huurwoning van een scholenstichting. Die biedt ons nu de woning te koop aan voor een schappelijke prijs, ongeveer 60% van de geschatte waarde. In dat aanbod staat de volgende zin:

"Gezien het feit dat de woning verhuurd is en verkoper de woning niet vrij van huur en gebruik kan leveren mogen wij u de woning aanbieden voor een bedrag van € xxx kosten koper, waarbij alsdan gedurende 15 jaar een kettingbeding met boete clausule wordt opgenomen dat bij doorverkoop binnen deze 15 jaar, 25% van de overwaarde alsnog aan verkoper toekomt. Uiteraard geldt deze bepaling dan ook voor uw rechts opvolgers binnen deze periode. "

Ik twijfel of ik wel met deze constructie akkoord moet gaan. Kunt u mij adviseren? Worden dergelijke constructies wel vaker toegepast in soortgelijke omstandigheden?

Ja hoor, dat is wel gebruikelijk, en bedoeld om speculeren tegen te gaan, althans, om ervoor te zorgen dat niet één iemand daar vreselijk aan verdient.

U magde woning kopen, maar eigenlijk betaalt u dus geen 60%, maar ca. 70%, waarbij u de laatste 10% bij verkoop betaalt, of na 15 jaar helemaal niet meer. In de tussentijd wel met inflatiecorrectie.

Dat klinkt mij niet in de oren als een slecht aanbod, maar dat moet u voor uzelf besluiten natuurlijk.

Mocht u meer zekerheid willen, dan zou u nog kunnen voorstellen om de termijn te beperken of de overwaarde in een vast bedrag uit te drukken.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag