Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Moet een gerechtsdeurwaarder (schuldeiser) kunnen aantonen bij een geleend krediet uit 1991 dat ze iedere 5 jaar contact hebben opgenomen met de schuldenaar of is de verjaringstermijn 20 jaar?
In 1991 hebben mijn ouders ong. € 8000 geleend, dit is nu opgelopen tot ong. € 11000. De schuldeiser vraagt nu € 1700 en dan volgt finale kwijting. Mijn ouders hebben nu AOW en een klein pensioen en kunnen dit bedrag niet betalen. Ze zijn 75 jaar en gehandicapt. Hebben ook diverse WMO voorzieningen. Is het verstandig dat ik dit bedrag ga betalen voor mijn ouders of moeten we niets betalen?

De vraag is wanneer is het bedrag gevorderd? De verjaringstermijn is 5 jaar. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat de vordering is verjaard, maar dat is alleen maar te constateren op grond van de gevoerde correspondentie. Ik kijk dat graag voor u na.

Desgewenst kunt u rechtstreeks contact met mij opnemen.

Heeft u nog vragen? Stelt u ze gerust.

Beoordeel dit antwoord:

De termijn is vijf jaren elk opkomend nadat de vordering opeisbaar is geworden. Deze termijn kan tijdig worden gestuit door een stuitingsbrief ( waarin toch wel meer vereist dan alleen de hoofdzaken) En dan inderdaad na verloop van twintig jaren is er geen vorderingsrecht meer. Met een gewoon krediet van 6 jaren kan natuurlijk wel deze lening telkens zijn verlengd . De schuldeiser moet alles bewijzen: de opeisbaarheid, de stuitingsdaden, verlenging of schuldvernieuwing.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag