Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik heb een vraag over een oude studieschuld bij DUO. Ik hoop dat u er even tijd voor heeft (het is een wat lang verhaal maar lukte me niet om in te korten…).
Ik woon sinds 2001 in het buitenland (west Afrika) en heb daarvoor 3 jaar studiefinanciering ontvangen (als lening). Ik heb me destijds uitgeschreven bij de gemeente Utrecht en de post van (toen nog IBG) ging naar het adres van mij ouders (had ik doorgegeven).
2 of 3 x is daar een draagkrachtformulier bezorgd & ingevuld (maar aangezien ik als vrijwilliger in het buitenland aan de slag was hoefde ik nog niets terug te betalen).
Hierna heb ik geen post, email of telefoontje meer ontvangen. Nu zo’n 15 jaar geleden.
Ik woon al die tijd in het buitenland. Ben hier getrouwd. Heb 2 kinderen.
DUO heeft me blijkbaar gegoogled en nam eergister via mail contact op (ze mailen me niet op mn persoonlijke adres maar dat van het reisburo wat ik hier ter plaatse run).
In de mail houdt DUO zich op de vlakte en vraagt om mijn adres om ‘belangrijke info over mijn positie’ te kunen sturen… Maar door even te googlen zie ik dat de betreffende dienst van DUO, oud studenten met openstaande lening opspoort. Ik schrok nogal want ik ging ervan uit dat het kwijtgescholden / verjaard zou zijn (aangezien het 15 jaar lang stil is geweest). Ik had er eerlijk gezegd helemaal niet aan gedacht.
Voordat ik op de mail van DUO ga reageren en desgevraagd mijn adres doorgeef, wil ik graag het volgende vragen:
Ik lees in 1 van uw reacties hieronder (uit 2014) dat een studieschuld bij DUO na twintig jaar verjaart.
Aangezien deze termijn in mijn geval over een jaar voorbij is (ik heb tot juli 2000 gestudeerd), zou ik kunnen concluderen dat het een laatste poging is om 'last minute' alsnog de lening terug te vorderen.
Mocht de termijn inderdaad 20 jaar zijn dan vrees ik, dat als ik nu reageer, ik het risico loop dat ze zullen claimen dat ze mij binnen de 20 jaar hebben herinnerd aan de schuld (en de schuld dus nog steeds open staat).
Wat is uw advies wat betreft bovenstaande? Niet reageren en de verjaringstermijn afwachten of wel reageren en tzt een bezwaar indienen voor de radiostilte van 15 jaar?
Alvast hartelijk dank!
PS. Ik betaal altijd netjes mijn schulden af trouwens : )

Elke termijn vervalt met een harde termijn van 20 jaren . ( ook na stuiting ) Dit is verjaard .

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hartelijk dank voor de genomen moeite.
Het is nu 19 jaar geleden dat ik ben gestopt met studeren. Dus dan zou het verjaren pas volgend jaar ingaan / of niet...
Als ze mij nu dan een aangetekende aanmaning sturen dan wordt de termijn met 5 jaar verlengd. Of zie ik dit verkeerd.


Ja, er kan niet verder worden gestuit dan 20 jaren, voor elke termijn die opkomt. Moest u ineens terugbetalen, dan is die vordering na ommekomst van 20 jaren verjaard.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

hartelijk dank!



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag