Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Casus

De rector van de middelbare school maakt zich ernstig zorgen over twee kinderen van de familie P. (12 en 18 jaar oud). Dit heeft de school ter signalering gemeld aan het buurtnetwerk. Daarnaast komen er een paar anonieme meldingen binnen bij Veilig Thuis. Na onderzoek verzoekt Veilig Thuis de Raad voor de Kinderbescherming om een onderzoek in te stellen. Men vermoedt dat sprake is van een bedreigende situatie voor mogelijk beide kinderen, maar in ieder geval de oudste. Zij is de dochter van de vader uit een eerder huwelijk en het heeft nooit echt geboterd tussen haar en haar stiefmoeder. Van hulp willen de ouders echter niets weten. De Raad voor de Kinderbescherming aarzelt om het verzoek van Veilig Thuis te honoreren en heeft bovendien weinig ruimte om op korte termijn zo’n onderzoek uit te voeren. Zij kampt met behoorlijke achterstanden.

Van een buurvrouw van het gezin heb ik vernomen dat het oudste kind door haar moeder ernstig is geslagen. Ik ben als buurtwerker al geruime tijd nauw betrokken bij het gezin en zodoende op de hoogte gesteld van dit incident. Hoewel sprake is van mishandeling van het oudste kind, wordt ook voor de gezondheid van het jongste kind gevreesd. Ik overweeg de rechter te verzoeken om een gedwongen kinderbeschermingsmaatregel op te laten leggen. Van de Raad kan voorlopig weinig initiatief verwacht worden ondanks dit incident.

Vraag:
Wat kan ik stapsgewijs in deze situatie het beste doen? Ga daarbij, met onderbouwing, in op de volgende vraag: Kunnen er beschermingsmaatregelen opgelegd worden? Zo ja, welke beschermingsmaatregelen kunnen van toepassing zijn en voor wie? Zo nee, waarom niet?

Maatregelen om kinderen te beschermen
Een rechter kan deze maatregelen ter bescherming van een kind opleggen:

een ondertoezichtstelling (ots) waarbij u verplicht hulp en ondersteuning bij het opvoeden krijgt;
een gezagsbeëindigende maatregel waarbij u het gezag over uw kind verliest.
Verzoek om kinderbeschermingsmaatregel
Zijn er zorgen in een gezin over het veilig opgroeien van uw kind? Dan wordt eerst geprobeerd om samen met uw gezin te werken aan een oplossing voor de problemen. Als het mogelijk is, wordt ook het sociale netwerk hierbij betrokken. Heeft de vrijwillige hulp geen effect? Of accepteert u of uw kind niet de hulp die volgens een instelling voor jeugdhulp wel nodig is? Dan grijpt de overheid in.

Het oudste kind is 18 jaar lees ik. Daar geldt onderstaande niet voor.

Er zijn verschillende instanties die de Raad voor de Kinderbescherming (de raad) kunnen inschakelen:

de gemeente;
een jeugdhulpaanbieder;
een gecertificeerde instelling voor jeugdbescherming;
Veilig Thuis, het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling.
De raad onderzoekt of de ontwikkeling van uw kind ernstig in gevaar is. Is dit het geval, dan kan de raad een verzoek voor een kinderbeschermingsmaatregel indienen bij de kinderrechter. De kinderrechter beslist of een kinderbeschermingsmaatregel nodig is.

Uitvoering jeugdbescherming
Sinds 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoering van de jeugdbescherming. Gemeenten maken hiervoor afspraken met gecertificeerde instellingen die in hun regio de kinderbeschermingsmaatregelen uitvoeren.

Voor 2015 stonden kinderen onder toezicht van Bureau Jeugdzorg. Veel bureaus jeugdzorg hebben op 1 januari 2015 een nieuwe naam gekregen. Sinds die datum zijn het gecertificeerde instellingen.

Besluit de kinderrechter uw kind onder toezicht te stellen? Dan voert een gecertificeerde instelling de maatregel uit en zorgt ervoor dat er een gezinsvoogd komt.

Beperking recht op contact of omgang kinderen na partnerdoding
De kinderrechter beslist over contact of omgang van kinderen met de ouder die zijn partner heeft gedood (partnerdoding). Deze maatregel moet ervoor zorgen dat de situatie voor het kind verbetert.

Beoordeel dit antwoord:

Voor een telefonische toelichting - zonder kosten - kunt u morgen contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag