Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Vraag inzake een arbeidsovereenkomst met een TV productiebedrijf. Deze overeenkomst is gekoppeld aan een TV programma dat over 1 maand geannuleerd gaat worden. Volgens werkgever eindigt daarmee de arbeidsovereenkomst per datum annulering programma, met een beroep op een clausule van Overmacht, zie bijgevoegd artikel. Mijn vraag is of werkgever correct handelt of (30 dagen?) extra opzegtermijn in acht moet nemen (zie lid 3. van het artikel over Overmacht).

Artikel over Overmacht:
1. Indien de productiewerkzaamheden ten behoeve waarvan werknemer is aangesteld niet kunnen plaatsvinden tengevolge van omstandigheden onafhankelijk van de wil van partijen, zal de werkgever, zonodig in afwijking van het bepaalde in artikel 7:628 BW, van zijn verplichtingen jegens werknemer zijn ontheven zolang genoemde omstandigheden voortduren, doch maximaal voor de duur van de eerste zes maanden van de arbeidsovereenkomst.
2. Onder omstandigheden als bedoeld in lid 1 wordt onder meer begrepen iedere vorm van overmacht, zoals (...) annulering van het programma of (...), tengevolge waarvan de productiewerkzaamheden niet of bezwaarlijk kunnen doorgaan.
3. Ingeval van omstandigheden als bedoeld in dit artikel zal de werkgever binnen 14 dagen na intreden hiervan aan de werknemer kenbaar moeten maken of, en zo ja, per wanneer de productiewerkzaamheden zullen worden hervat. Bij gebreke van hervatting van deze werkzaamheden binnen 30 dagen na het intreden van eerder bedoelde omstandigheden, is ieder der partijen gerechtigd deze overeenkomst zonder rechterlijke tussenkomst met onmiddellijke ingang te (doen) eindigen zonder tot enige schadevergoeding gehouden te zijn. Werknemer heeft dan slechts recht op het salaris tot het moment van intreden van eerder bedoelde omstandigheden.

Mijn inziens is er sprake van een exceptionele, in de voorwaarde gedekte, overmachtsituatie die reden geeft om direct de overeenkomst eenzijdig te ontbinden,( zonder toepassing van een opzegtermijn) U zou kunnen overwegen te stellen dat er geen sprake is van een exceptie maar een voorzienbare situatie waarvoor de werkgever de risico,s dient te dragen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor uw reactie/



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag