Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Goedemiddag, Mijn buurman heeft een botenhuis in de sloot liggen. Deze sloot ligt tussen het perceel van mijn buurman en mijn perceel. Ik heb het kadaster ingeschakeld en de gehele sloot tussen mij en mijn buurman blijkt van mij te zijn. Zijn botenhuis ligt dus in MIJN sloot. Bovendien zegt de gemeente dat zijn rechtsvoorgangers nooit een vergunning hebben aangevraagd. Ik heb nooit geweten dat de sloot van mij is. De rechtsvoorgangers van de buurman hadden met mijn rechtsvoorgangers afgesproken dat het botenhuis daar mocht liggen, maar ze dachten toen dat de sloot voor de helft van hun was, dus dat het botenhuis in hun eigen sloot lag. toen ik de buurman erop aansprak, is hij zonder overleg de golfplaten van het botenhuisdak gaan vervangen door damwandplaten. Het is een botenhuisje bestaande uit 4 palen en een dak. Er ligt een superklein bootje onder dat hij enkel gebruikt als er een bal in het water ligt! Ik vind het een erg lelijk botenhuis en heb nu zelf minder ruimte in de sloot, want het is al zo'n smal slootje. Ik wil dan ook dat de buurman zijn botenhuis verwijdert. Wat zegt het recht hierover? Moet de buurman zijn botenhuis uit mijn sloot verwijderen? Ik overweeg een rechtszaak, maar wil eerst weten wat mijn kans van slagen is. Alvast hartelijk dank!

Hoe lang staat het botenhuis al? 20 jaren? Dan is de situatie verjaard: er kan een erfdienstbaarheid zijn ontstaan of een opstalrecht. Korter dan 20 jaren? Dan dient u uw eigendom te revindiceren
( terugeisen en afbraak van het botenhuis)

Beoordeel dit antwoord:

Om u goed te kunnen adviseren, heb ik nog aanvullende informatie nodig. Het botenhuis ligt volgens het Kadaster in de sloot, die uw eigendom is. De vraag is dan allereerst hoe lang het botenhuis hier al ligt. Als dit 20 jaar of langer is, dan kan het onder bepaalde omstandigheden zijn dat uw buurman door bevrijdende verjaring eigenaar van dit deel van de sloot en dus het botenhuis is geworden. Als de termijn van 20 jaar nog niet is verstreken, dan kunt de u de verjaring stuiten door de sloot als eigendom op te eisen. Een dergelijke stuitingshandeling dient altijd te worden opgevolgd door een gerechtelijke procedure, waarin het eigendom wordt teruggevorderd, anders heeft de stuiting geen rechtskracht en loopt de verjaring door. Ik ben advocaat en gespecialiseerd in geschillen over de verjaring van vastgoed. Als u nog vragen heeft of rechtsbijstand wilt neem dan gerust vrijblijvend en kosteloos contact met mij op.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

het botenhuis staat er vanaf 2002 of 2003/2004. niet voor 2002 in ieder geval. en hoe doe ik dat revindiceren als buurman het niet doet?


Schriftelijk en aangetekend uw volle eigendom terugeisen , de gronden die zijn ingenomen en afbraak van het boothuis binnen een redelijke termijn ( twee tot 4 weken)

Beoordeel dit antwoord:

Dan is loopt de verjaring nog. U dient dan de verjaring te stuiten door een schriftelijk mededeling aan de wederpartij dat de botenloods in uw sloot ligt en dat de buurman daarom slechts gebruiker van de sloot is en dus hooguit een gebruiksrecht heeft. Aangezien de inhoud van een dergelijke stuitingsbrief wettelijke vereisten dient te voldoen, adviseer ik u om deze door een advocaat/jurist op te laten stellen. Aangezien in de procedure die hierop mogelijk volgt hoe dan ook een advocaat nodig heeft, raad ik een advocaat aan. Zoals gezegd, ben ik graag bereid om u hiermee van dienst te zijn. U kunt rechtstreeks contact met mij opnemen via de knop bij dit bericht.

Beoordeel dit antwoord:

Afhankelijk van de afspraken die destijds tussen de vorige eigenaren zijn gemaakt, kunt u het gebruiksrecht beƫindigen en verlangen dat het botenhuis wordt afgebroken.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Waarom zou er een gebruikersrecht eventueel zijn? De buurman heeft zelf een veel grotere sloot waar het botenhuis geplaatst kan worden.


Het gebruiksrecht vloeit mogelijk voort uit de toestemming van uw rechtsvoorganger voor het gebruik van de sloot voor de bouw van een botenhuis. Ik heb geen idee waarom de vorige eigenaar van de sloot de vorige buurman heeft toegestaan om zijn sloot hiervoor te gebruiken. U zult dit bij uw rechtsvoorganger moeten navragen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank u , ik begrijp het. Mijn rechtsvoorganger dacht dat dat deel van de sloot van die buurman was. Het botenhuis was van mijn rechtsvoorganger, en toen die in 2002 of paar jaar later hier vertrok, gaf hij het botenhuis aan de rechtsvoorganger van mijn buurman. Die plaatste dat toen in het deel van de sloot waarvan hij dacht dat dat van hem was. Er is dus ook niets schriftelijk vastgelegd.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag