Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Ons huis is in november 2018 verkocht, de overdracht was op 18 januari 2019.
Nu wil de koper ons aansprakelijk stellen voor verborgen gebreken.
Er zit houtrot in een aantal van de kozijnen, maar wij wisten hier niets vanaf. Het huis is van buiten in 2015 nog geschilderd en wij hebben van de schilder niets gehoord dat er houtrot in zou zitten.
Van binnen is het in 2012 geschilderd en daar is destijds in 2 raamkozijnen houtrot geconstateerd en ook gerepareerd, dit is ook vermeld bij de verkoop. Mag ze ons voor het volledige bedrag aansprakelijk stellen of alleen voor de herstel kosten?

De koper kan u uiteraard aansprakelijk stellen, maar het is nog maar de vraag of u ook voor de geconstateerde gebreken aansprakelijk bent. Hiervoor is vereist dat het sprake is van non-conformiteit. Van non-conformiteit is sprake als de gebreken ten tijde van de koop bestonden en een normaal gebruik van de woning in de weg staan en die bij de koop voor de koper niet kenbaar waren of behoorden te zijn. Ten eerste kunt zich op het standpunt stellen dat de gebreken niet aan een normaal gebruik van de woning in de weg staan. Ten twee kunt u zich verweren door te stellen dat de houtrot voor de koper kenbaar was, althans bij een deugdelijk bouwkundige onderzoek kenbaar behoorden te zijn. De koper heeft een onderzoeksplicht. Hij had dus moeten onderzoeken of de woning gebreken. Als de koper geen bouwkundig onderzoek heeft laten uitvoeren, komen eventuele gebreken die bij een bouwkundig onderzoek aan het licht zouden zijn gekomen voor diens rekening. U heeft daarentegen een mededelingsplicht. Bekende gebreken moet u melden, ook als er gebreken zijn hersteld. U heeft de bekende houtrot gemeld. Gezien zijn bekendheid met de gebreken aan de kozijnen had het op de weg van de koper gelegen om de staat van de (overige) kozijnen te laten onderzoeken. Ik ben dan ook van mening dat u waarschijnlijk niet voor de geconstateerde gebreken aansprakelijk bent.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag