Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik zit (gedeeltelijk) in de WIA en krijg hiervoor een uitkering. Ik ben nog voor 60% in dienst van mijn werkgever. Nu krijg ik in april een bedrijfsresultaat afhankelijke bonus. Normaal zou ik die voor 100% krijgen, maar nu dus voor 60%. Het UWV wil mijn uitkering korten in verband met deze bonus. Mag dat zomaar? Mijn bonus wordt dus al gekort door mijn werkgever en dan zou het UWV dit ook nog eens doen, dat lijkt mij een vreemde situatie

Er zijn bepaalde inkomsten die invloed hebben op de hoogte van de uitkering, zoals een bedrijfsafhankelijke bonus. Die valt namelijk onder inkomsten uit arbeid en wordt in mindering gebracht op de uitkering (art 61 WIA, art. 7 Schattingsbesluit).

De volgende inkomsten hebben geen invloed op uw uitkering.
het inkomen van uw partner;
uw vermogen of spaargeld;
een erfenis;
een lijfrente-uitkering;
alimentatie;
kinderbijslag;
de huurtoeslag, zorgtoeslag of kinderopvangtoeslag
gouden handdruk;
opname van een levensloopregeling als er geen sprake is van levensloopverlof. ontslagvergoeding
transitievergoeding;
een vergoeding voor vrijwilligerswerk.

Als u 100% had gehad, zou die ook gekort worden door de uitkeringsinstantie.
Ik kan mij voorstellen dat het oneerlijk aanvoelt.

NB. Het kan zelfs zijn dat uw bonus wordt gelijkgesteld met een winstuitkering. U moet er dan nog rekening mee houden dat de uitkeringsinstantie, volgens hun uitvoeringspraktijk en neergelegd in een interne werkinstructie die is gebaseerd op rechtspraak, de winstuitkering toerekent aan het hele kalenderjaar waarop die winstuitkering betrekking heeft, omdat de winstuitkering een beloning is voor de in dat gehele kalenderjaar geleverde arbeid.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag