Stel vraag

Particulier


Mijn buren hebben een civiele procedure tegen mij gestart waardoor ik verplicht een advocaat in moet schakelen. Omdat de kwestie gaat over twee bomen, zijn de betrokken kosten beperkt tot maximaal 750 euro en is een gewone kantonrechter genoeg en dus de civiele rechter onbevoegd? Hoe kan ik mijn recht halen zonder op hoge kosten te worden gejaagd? Ik ben zelf voldoende in staat om een verweerschrift te schrijven.

U bent niet verplicht een advocaat in te schakelen. U kunt zelf uw verweer voeren als u dat wilt. U wacht op de dagvaarding en kan daarop schriftelijk of mondeling op reageren. Mocht u echter onverhoopt bijgestaan willen worden dan is dat mogelijk. Neemt u dan desgewenst direct contact met mij op voor overleg.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

De dagvaarding heb ik gisteren al ontvangen en die is voor de civiele rechter, dus niet de kantonrechter. In die dagvaarding staat dat ik verplicht ben om een advocaat namens mij in de rechtspraak te betrekken. Een eerste schatting van een geconsulteerde advocaat komt op een kostenpost van ca 4000 euro als hij de civiele rechter niet onbevoegd kan laten verklaren. Zelfs om de zaak naar een kantonrechter te verschuiven moet er al een advocaat aan te pas komen a 250 euro per uur ex BTW.


Aha dat verandert de zaak. Als een advocaat verplicht wordt gesteld dan ontkomt u er niet aan en dient u op zoek te gaan naar een advocaat die dit tegen geringe kosten wilt doen. Mogelijk komt u in aanmerking voor gefinancierde rechtsbijstand op basis van uw inkomen.

Beoordeel dit antwoord:

Ja jawel maar uw advocaat dient dan voor-verweer te voeren , een exceptie van onbevoegdheid, de kosten zijn bij uw succes en veroordeling van de andere partij, voor uw buren, die u nu op hoge kosten jagen.

Beoordeel dit antwoord:

Wanneer u voor de Sectie Civiel gedagvaard bent, dan ontkomt u er niet aan een advocaat te nemen wanneer u verweer wilt voeren. Dat is helaas niet anders.

Met betrekking tot de kosten:
1. gefinancierde rechtshulp -> zie website Raad voor Rechtsbijstand;
2. op eigen kosten:
a. uurtarief;
b. fixed price
Er zijn genoeg advocaten bereid tegen een lager uurtarief op te treden of een fixed price overeen te komen. Ik zou dan ook bij een andere advocaat informeren. Vaan ik ook het eerste gesprek gratis

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag