Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Goeiedag,

Als een gemeente lang genoeg niet antwoord op een bezwaar (mbt belastingen) kan ik die gemeente in gebreke stellen, en vervolgens een dwangsom opeisen. Ik heb de gemeente in gebreke gesteld en ik hoor nog steeds niks. Ik kan echter nergens vinden wat de stappen zijn om die dwangsom op te eisen. Hoe kan ik dit doen? Daarnaast, betekent dat dat ik automatisch in gelijk wordt gesteld, of kan nu nog of na de betaling van de dwangsom alsnog een besluit worden genomen dat geldig is?

Vriendelijk bedankt voor antwoorden!

Wanneer de beslistermijn (+ evt. termijn van verdaging) verstreken zijn kunt u de gemeente in gebreke stellen en aanspraak maken op de dwangsom. Daarna heeft de gemeente nog 02 weken om alsnog te beslissen. Doet men dat niet, dan begint de dwangsom te lopen en die bereikt na 06 weken haar maximum. Laat de gemeente dan nog niets van zich horen, dan kunt u naar de Rechtbank, sectie Bestuursrecht. Zowel voor de hoofdzaak als voor de dwangsom. U betaalt dan wel 47 Euro griffierechten. Bij winst krijgt u die terug.

Procedures tegen gemeente zijn complex. Ik adviseer u dan ook contact op te nemen met een gespecialiseerd advocaat. Hij/zij is lid van een specialisatievereniging. Vaak is het eerste gesprek gratis, zoals op mijn kantoor.

Beoordeel dit antwoord:

Heeft u in elk geval een ontvangstbevestiging van zowel bezwaar als ingebrekestelling? Let u er ook op dat de termijn voor het nemen van een besluit pas begint te lopen nadat de gehele bezwaartermijn verstreken is, en daarna gewoonlijk verlengd wordt door de betreffende gemeente. Daarna volgt de hersteltermijn van 2 weken, en daaropvolgend begint pas de dwangsom te lopen, als daar tenminste op de juiste manier om verzocht is.

Let er op dat vooral bij bestuursrecht het zeer belangrijk is dat alle procedurele stappen juist doorlopen worden. Dat geldt voor de overheid, maar ook voor u. Het missen van een termijn, of soms zelfs het niet zetten van een handtekening kan er voor zorgen dat uw claim op een dood spoor belandt.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank u voor de reacties!

"Heeft u in elk geval een ontvangstbevestiging van zowel bezwaar als ingebrekestelling?"

Helaas krijg ik helemaal geen ontvangstbevestigingen sinds het begin.
Ik bel elke keer nadat ik iets stuur voor bevestiging; na lang zoeken van de medewerkers resulteert dat wel steeds in "ja we hebben het correct ontvangen", dus al mijn bezwaren en de ingebrekestelling zijn wel ontvangen. Ik heb ook rekening gehouden met die termijnen die u noemt.

Ik heb de instructies gevolgd op de overheidssites en bevestigingen gekregen van medewerkers aan de telefoon dat alles in orde is uitgevoerd door mij en ontvangen door hen, maar ik kan nooit uitsluiten dat er geen fouten zijn gemaakt aan mijn kant. Als zij mij zouden confronteren met een fout zou ik dat zien als een positief resultaat, vergeleken met de stilte die ik nu krijg als antwoord.

Ik zie op tegen naar de rechtbank gaan, omdat dit veel moeite van mijn kant vereist en het vereist relatief weinig van hen (mijn dossier bovenop de stapel leggen). Ik hoop dat ik op een of andere manier die actie kan opwekken.

Is het absurd om via email de dwangsom op te eisen? Zou dat "rechtsgeldig" zijn?
Niet in de hoop om daadwerkelijk de dwangsom te krijgen, maar om enige poging tot contact uit te lokken.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag