Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Er is veel te vinden over een recht van overpad maar 1 onderdeel blijft onduidelijk. Indien er wel een breedte is afgesproken maar geen hoogte, welke hoogte moet dan worden aangehouden? De vraag geldt voor binnen als voor buitensituaties.
Voorbeeld: er heerst een recht van overpad door een bestaand gebouw. De betreffende bouwlaag is 4m hoog. Mag het plafond daar verlaagd worden tot 2,3m ( minimale vrije hoogte volgens bouwbesluit ingeval van een vluchtweg en ingevla van een doorgang die leidt tot een verblijfsruimte.

Dat zal het normaal gebruik van de erfdienstbaarheid alleen doorbreken als er vrachtwagens of andere voertuigen onderdoor moeten kunnen rijden langer dan 2.3 en dat zal niet het geval zijn .

Zie artikel 74
De uitoefening der erfdienstbaarheid moet op de voor het dienende erf minst bezwarende wijze geschieden.

Alleen als hoogte verschil maakt bezwaart vermindering ervan de uitoefening en het gebruik.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank. Op 1 punt in de betreffende doorgang ( bestaande toegangsdeuren) is de vrije hoogte slechts 2,1m.
Volgens het bouwbesluit is het laagste punt de bepalende maat. Er kan tenslotte niets doorheen wat hoger is dan 2,1m. Zou deze maat dan kunnen worden doorgezet over de volledige lengte van de betreffende doorgang? Het zou dan volgens bovenstaande geen vermindering opleveren van uitoefening en gebruik.


Nee, de veiligheidseisen hebben voorrang.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag