Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Ik woon al in een kamer waar ik me niet mag inschrijven! Waar kan ik terecht met dit probleem!

Ik kan niet helemaal inschatten hoe de situatie precies is, maar wellicht heeft u in het contact met de verhuurder hier iets aan? Dit komt van de site van de Woonbond, waar u nog veel meer informatie over huren en uw rechten kunt vinden.

"U bent huurder van de woning en het is aan u om te bepalen wie met uw toestemming in uw huis mag wonen. U bent bevoegd om zolang u wilt iemand onder uw dak te laten verblijven. Met wie en hoe lang u samenwoont betreft uw persoonlijke leven en daar heeft de verhuurder niets mee te maken.

Geen overlast over overbewoning
Uiteraard mag de situatie niet leiden tot overlast voor omwonenden of tot overbewoning van het huis. Van dat laatste zou misschien sprake kunnen zijn als het om meerdere (mede)bewoners gaat in een kleine(re) woning. Met één bewoner extra zal dat niet (snel) het geval zijn.

Samenwoonverbod onzin
Soms staat in het huurcontract dat het verboden is om samen te wonen en dat de huurder alleen zelf zijn hoofdverblijf in de woning mag hebben. Van een dergelijk beding hoeft de huurder zich niets aan te trekken, zeker niet als het verbod te maken heeft met de (geloofs)overtuiging van de verhuurder. De verhuurder kan op zo’n beding redelijkerwijs alleen een beroep doen als het bijvoorbeeld om de huur van een kleine kamer gaat die ongeschikt is voor bewoning door meer dan één persoon.

Gedeeltelijke onderhuur mag
Als uw medebewoner huur aan u betaalt voor het gebruik van één of meer kamers, is sprake van onderhuur van een deel van de woning, terwijl u zelf ook in het huis woont. Dat is toegestaan, al mag in het huurcontract staan dat dit verboden is. De verhuurder kan die bepaling aangrijpen om u van wanprestatie te betichten en eventueel naar de rechter stappen en ontbinding van de huurovereenkomst vragen. Jurisprudentie wijst uit dat rechters deze overtreding van het huurcontract meestal niet erg genoeg vinden om de huurder op straat te zetten.

Volledige onderhuur niet
Het is wettelijk niet toegestaan uw woning helemaal aan een ander te verhuren en zelf ergens anders te gaan wonen. In dat geval is de kans groot dat de rechter de huurovereenkomst zal ontbinden. Uw onderhuurder komt dan mogelijk op straat te staan en kan eventueel schadevergoeding van u eisen."

Beoordeel dit antwoord:

Dat is een gebrek aan het gehuurde tenzij u dit van te voren wist , Het moet u verteld zijn. Is dat niet zo dan dient u verhuurder in gebreke te stellen en hem de tijd geven het gebrek op te lossen . Mogelijk kan dat niet dan kunt u met verhuurder ook om de tafel voor een prijsvermindering, maar let op dat u dan wel elders een echt adres kan verkrijgen , desnoods een postadres. Dat laatste is niet voor altijd en een tijdelijke oplossing.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag