Vraag

De gemeente waarin ik woon heeft mij medegedeeld dat ik een stukje grond van haar in gebruik heb. Dat klopt, want dat is al sinds 1998 het geval. Ze willen nu dat ik daarvoor ga betalen of het teruggeef. Nu is het zo dat bijna de helft van de mensen in mijn straat een stukje gemeentegrond in gebruik heeft. Navraag heeft me geleerd dat ik zo'n beetje de enige ben die erop is aangesproken. Ik heb gezegd dat ik vind dat er gelijke behandeling dient plaats te vinden en heb daarom gevraagd om inzage in de gemeentelijke correspondentie, om te kunnen vaststellen of ook straatgenoten zijn aangeschreven. Dat verzoek is geweigerd met een verwijzing naar de AVG. Ik dacht echter dat ik inzagerecht had op grond van de Wob. Is er hier een jurist die mij kan vertellen hoe dit precies zit?

Deel deze vraag

6 Reacties

1 Ik denk dat de gemeente uw standpunt eerst onderzoekt ,dan dan daarna dat van de anderen. ( met uw verweer als uitgangspunt) U kunt zich verweren met een beroep op verjaring lange termijn. Dan bent u eigenaar geworden van de grond in 2018.

Bedankt voor uw stem!

Beoordeel:
* * * * *
Reactie van de vraagsteller
Dat kan ik doen, dat weet ik, maar eerlijk gezegd wil ik gewoon weten of ik er recht op heb om in te mogen zien wie er in mijn straat nog meer is aangeschreven. Volgens mij is het in strijd met de beginselen van behoorlijk bestuur als ik als enige word aangeschreven.
Reactie van de vraagsteller
Dat kan ik doen, dat weet ik, maar eerlijk gezegd wil ik gewoon weten of ik er recht op heb om in te mogen zien wie er in mijn straat nog meer is aangeschreven. Volgens mij is het in strijd met de beginselen van behoorlijk bestuur als ik als enige word aangeschreven. Misschien nog even als aanvulling: bijna iedereen in de straat heeft aan de voorzijde van de woning een stukje gemeentegrond in gebruik genomen (zonder hekwerk of zo, dus nog wel publiekelijk toegankelijk). Aan de achterzijde van de woningen hebben veel mensen een stukje gemeentegrond in gebruik genomen en afgebakend met (meestal) een schutting. Ik heb aan de achterzijde ongeveer 10 m2 in gebruik, afgebakend met een schutting, en aan de voorzijde ongeveer 3 m2 zonder afbakening. De gemeente gaat naar eigen zeggen eerst iedereen aanspreken over afgebakende stukken aan de achterzijde en dan nadenken over wat ze gaat doen met in gebruik genomen stukken aan de voorzijde. Mij lijkt dat in de eerste plaats in strijd met het recht op gelijke behandeling. In de tweede plaats lijkt me dit een beetje een manier om mensen op kosten te jagen. Volgens deze werkwijze zou ik immers twee keer naar de notaris moeten (volgens de gemeente een kostenpost van 500 euro).
1 Afgebakende delen kunnen zijn verjaard. Ja de gemeente heeft dezelfde bevoegdheden als elke andere eigenaar. Het kan zijn dat een behoorlijk beginsel aanschrijving tegelijkertijd vereist, maar daar staat een onrechtmatige daad tegenover ( diefstal van grond) en de gemeente wil gewoon zijn procespositie zo goed mogelijk bewaken. Zoals ik het lees maakt de gemeente onderscheid tussen de mogelijke stukken die verjaard zijn en die dat minder lijken te zijn ( de publiek toegankelijk delen ) Dat staat ze vrij in.

Bedankt voor uw stem!

Beoordeel:
* * * * *
Reactie van de vraagsteller
Beste Monique, Hartelijk dank voor uw reactie! Blijft nog wel mijn vraag: heb ik recht om te weten welke andere bewoners de gemeente in mijn straat heeft aangeschreven (bijvoorbeeld door inzage in de gemeentelijke archieven?)
Ja u kunt een wob verzoek indienen maar deze kan worden afgewezen om wettelijke redenen. Genoemd in de Wob. De AVG is natuurlijk net nieuw. Mogelijk is dit conflict onderkend in de parlementaire behandeling, echter dat weet ik niet zelf zo.

Bedankt voor uw stem!

Beoordeel:
* * * * *

Niet het antwoord dat u zocht?

Kies een onderwerp:
Relevante zoekterm:

Welkom terug. Om te reageren of om contact op te nemen dient u eerst in te loggen. Klik op onderstaande knop log in om in te loggen.

Log in
Sluit scherm