Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Ik heb de afgelopen twee jaar particulier een huis gehuurd. Omdat de huurbaas ging scheiden en zijn vrouw weer in het huis wilde wonen heb ik uit begrip voor de situatie op korte termijn (~2 maanden) een andere woonruimte geregeld (ik wilde er zelf eigenlijk nog niet uit, maar begreep de vervelende situatie dus ben op zoek gegaan naar een andere woonruimte). Bij de oplevering hebben we het huis gecontroleerd (op een zondagmiddag) en is niets op- of aangemerkt. De huurbaas vertelde mij de borg (2 x de huurprijs) de dinsdag erop over te maken, omdat hij voor werk op maandag in het buitenland zat. Dinsdag kreeg ik een bericht van de vrouw van de huurbaas: de kussens van de tuinset waren beschadigd, en ze stelde voor dat ik een nieuwe kussenset voor haar aanschaf waarvan we de kosten delen. Het klopt dat de kussens niet meer in goede staat waren (en zeker in slechtere staat dan toen ik het huis betrad) maar volgens mij waren de kussens al gebrekkig op het moment dat ik erin kwam. Heb er meer dan een jaar geen gebruik van gemaakt dus ik herinner me het precieze er niet van. Vervolgens krijg ik een bericht van de huurbaas dat we dit moeten afhandelen voordat Ik de borg teruggestort krijg. Ik weet dat de tuinset minstens 4 jaar oud is, omdat er voor mij een andere huurder in het huis zat voor 2 jaar. Waarschijnlijk is de tuinset meer dan 6 jaar oud. Ik schat de nieuwprijs voor de tuinset ergens tussen de 500-800 EUR. De prijs van een complete nieuwe kussenset komt uit op ~500 EUR.

NB: Niet alle kussens zijn beschadigd.

Ik denk dat, gezien de leeftijd van de tuinset, 50% van een nieuwe kussenset teveel compensatie is. Helaas heb ik geen foto’s van de tuinset zoals deze bij aanvang was, dus dit kan ik niet meenemen in de discussie.

Wat is de beste oplossing gezien de omstandigheden?

Dit betreft gewoon normale slijtage of gebruikssporen waarvoor de eigenaar een deel van de huur moet reserveren ter vervanging.

De eigenaar moet bewijzen dat de kussens in een staat zijn die niet onder deze noemer vallen en bovendien dat die staat nu slechter is dan voor dat u het huis huurde. Dit is een omgekeerde bewijslast als er geen staat is opgemaakt van het huurobject voor en na.

Stel dat verhuurder dat bewijs kan leveren, dan nog dient u de dagwaarde te vergoeden niet de volledige nieuwprijs immers verhuurder dient hiervoor te reserveren en anders zou hij ongerechtvaardigd worden verrijkt.

Tot slot, maar eigenlijk eerst, heeft verhuurder al de oplevering gedaan en er was niets aan te merken; hij kan hier niet op terugkomen. Ik kan u helpen met het terugvorderen van de borg.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag