Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Wij als gezin zijn de eigenaren van een monumentale boerderij waarin schoonvader woont en waarin wij in het achterhuis een apartement hebben gebouwd . Grenzend aan ons erf is een perceel met 5 eigenaren, door vererfing verkregen (waarvan wij er 1 zijn) waarvoor bouwplannen zijn ingediend. (5 huizen schijnt het, maar de gemeente is nogal terughoudend qua informatie) Mijn vraag is zolang wij mede eigenaren zijn van een bij de notaris niet in 5 stukken verdeeld stuk land, mag dit buiten ons om geregeld worden? Wat zijn de regels hierin en vooral wat zijn onze rechten.
Ik hoor graag van u.

Bij voorbaat grote dank,
Amanda Mier-Bosma

Een nalatenschap (een erfenis) die toekomt aan meerdere erfgenamen wordt als een bijzondere gemeenschap aangemerkt. Een gemeenschap is volgens de wet aanwezig wanneer één of meer goederen toebehoren aan twee of meer personen (deelgenoten genaamd) gezamenlijk. Men spreekt in het erfrecht dan ook wel over de gemeenschap van een nalatenschap. De erfgenamen worden gezamenlijk eigenaar van de (onverdeelde) nalatenschap. De nalatenschap is immers nog niet is verdeeld tussen de erfgenamen. Pas na verdeling is er geen sprake meer van een gemeenschap.

Ten aanzien van een gemeenschap is op grond van de wet ieder van de deelgenoten bevoegd om handelingen te verrichten die zien op onderhoud van het goed of die niet kunnen worden uitgesteld. Andere beheersdaden worden verricht door de deelgenoten tezamen. Daden die niet kunnen worden aangemerkt als beheersdaden, worden beschikkingsdaden genoemd. Voor deze daden zijn deelgenoten uitsluitend tezamen bevoegd. Ik ben van mening dat de aanvraag van een omgevingsvergunning voor de realisatie van woningen op het perceel als een beheersdaad kan worden aangewerk, waarvoor de medewerking van alle deelgenoten, waaronder uzelf nodig is.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag