Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Beste heer/mevrouw

Onze ouders willen hun huis verkopen, het gaat om een bedrijfpand (woning en werkplaats waar mijn vader een aannemingsbedrijf gerund heeft) Nu heeft mijn zus (met partner en kinderen) aangegeven wel interesse te hebben om daar te wonen. Mijn partner en ik hebben geen interesse. Kunnen hun dat zomaar kopen of zitten daar haken en ogen aan. Ze kunnen het voor de WOZ waarde kopen, wat natuurlijk financieel erg aantrekkelijk is. En nu zijn we een constructie aan het bedenken waardoor ik niet benadeelt wordt in de verkoop van mijn "ouderlijk huis" Heeft iemand tip of aanmerkingen op deze situatie.

m.vr gr

In de eerste plaats is het natuurlijk het huis van uw ouders en zij mogen en staan vrij om aan eenieder te verkopen.

Wel is het zo dat de woz waarde geen marktwaarde is en zij dus ten opzichte van u erfgenaam worden begunstigd welk voordeel wel eens ten tijde van het erflaten kan worden opgeworpen, en de verkoop als rechtshandeling om die reden vernietigd . ( er zijn wel bepaalde eisen die dan moeten worden ingevuld zoals x aantal jaar voor de koop voor overlijden en nadeel ander. voordeel ander)

Ook kan er een probleem ontstaan als er bedrijfsruimte wordt onttrokken aan de woning of de gehele functie komt te vervallen van wonen omdat het een dienstwoning betreft en er verplicht aansluitende bedrijfsmatige activiteiten moeten plaatsvinden.

Daarnaast is er de belastingdienst die het voordeel tussen woz en werkelijke waarde kan aanmerken als schenking. U moet zich dus allen goed laten voorlichten.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag