Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mijn dochter is 15.
Haar moeder en ik zijn ruim 10 jaar uit elkaar.
Onze verhouding als ouders is slecht hetgeen inhoudt dat er al jaren vrijwel geen contact is.
Mijn dochter verblijft op regelmatige basis bij mij.

SInds een tijdje heeft mijn dochter verkering met een jongen van 19. Zij is hier vanaf het begin open over geweest tegen mij.
Na het een tijdje aangekeken te hebben en een aantal serieuze gesprekken met haar heb ik de omgang met deze jongen goedgekeurd. Ik heb uitdrukkelijk benoemd dat ik haar te jong vind voor seksueel contact met deze meerderjarige jongen. Inmiddels heb ik hem leren kennen en zie ik geen kwaad in hun verkering. Over intimiteit hebben we duidelijke afspraken gemaakt.

Mijn dochter heeft haar verkering voor haar moeder echter een aantal maanden verzwegen. Recentelijk heeft zij deels na aandringen van mijn kant ook haar moeder ingelicht.
Zij heeft woedend gereageerd met het wetboek in haar hand en dreigt mij aan te klagen voor het in gevaar brengen van onze dochter met als doel mij het ouderlijk gezag te laten ontnemen.

Ik sta nu voor een dilemma.
Ga ik mijn dochter verbieden om hier te komen met haar vriend en ga ik nu dus plotseling tegen mijn gevoel in de weg van mijn ex volgen?
Of ga ik het conflict aan en laat ik het contact tussen die twee bestaan zoals het was?

Mijn vragen :

Wat is in deze mijn juridische positie tov mijn ex?
Hoever kan zij gaan om haar dreigementen door te zetten?
Hoe kan ik mij het beste opstellen?

Dank alvast voor uw reactie.

Ik kan niet inzien op welke wijze u uw dochter in gevaar brengt. Indien uw dochter een relatie heeft op basis van vertrouwen, verdraagzaamheid, eerlijkheid, respect, hulpvaardigheid en gevoel, lijkt het mij dat geen enkele rechter tornt aan uw ouderlijk gezag. U heeft immers ook nog uitvoerig met uw dochter en haar vriend gesproken.

Hoever uw ex kan gaan? Ik verwacht niet dat een aangifte bij de politie wordt opgenomen. Ook een melding bij de raad voor kinderbescherming wordt naar mijn mening niet in behandeling genomen.

Ook als vader van een dochter adviseer ik u om in gesprek te blijven met uw dochter en haar vriend, maar dat is vanzelfsprekend.

Heeft u nog vragen? Stelt u ze gerust.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor uw snelle reactie !

Ik heb in dit verband nog een paar vervolgvragen :

Ik heb begrepen dat het officieel strafbaar is om als meerderjarige een relatie te onderhouden met een persoon jonger dan 16 jaar.
In hoeverre kan mijn ex dit aangrijpen om een zaak te starten tegen de vriend van mijn dochter en mogelijk ook tegen mij ?

Hoe beoordeelt de rechter een dergelijke relatie ?
Wanneer is er sprake van ontucht?
Is daarvan alleen sprake in geval van geslachtsverkeer of wordt zoenen, strelen etc. daar ook onder gerekend ?

De kans is groot dat mijn ex mijn dochter gaat verbieden naar mij toe te komen zolang zij het idee heeft dat er hier dingen gebeuren waar zij niet achterstaat.
Staat zij daarmee in haar recht ?

Dank wederom.


Ik geb de vragen hierboven beantwoord. Een rechter zal naar mijn verwachting hier niets mee doen.
Uw ex kan uw dochter niet verbieden om bij u te komen.
U kunt zonder kosten rechtstreeks contact met mij opnemen voor een telefonische toelichting.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag