Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Graag wil ik uw advies vragen m.b.t. onderstaande situatie.

Ik ben Nederlandse van geboorte, heb de Nederlandse nationaliteit en een Nederlands paspoort. Sinds ruimt 6 jaar woon en werk ik in Azerbeidzjan. Ik verblijf hier op basis van een jaarlijkse werk- en verblijfsvergunning (green card) als directeur van een vertaalbedrijf.

Enige tijd geleden heb ik een man uit Iran leren kennen en wij hebben een serieuze relatie. Wij willen graag trouwen en na ons huwelijk in Azerbeidzjan wonen en werken. Op dit moment woont mijn verloofde nog in Iran. Hij heeft de Iraanse nationaliteit en werkt in Iran als zelfstandige met een aannemersbedrijf. Voor de volledigheid vermeld ik dat hij christen is en ook als zodanig geregistreerd staat. Dit betekent dat wetten die in iran voor moslims gelden, bijv. dat een buitenlandse huwelijkspartner zich tot de islam moet bekeren, tot op zekere hoogte niet voor hem gelden.

Het is voor ons lastig om specifieke informatie te vinden op internet etc. die beantwoordt aan onze situatie. De meeste informatie gaat over het naar Nederland halen van een buitenlandse partner, etc. In ons geval is dit echter niet aan de orde; wij willen graag trouwen en daarna in Azerbeidzjan een toekomst opbouwen.

Mijn specifieke vragen zijn de volgende:

1. Wij zouden graag in Nederland willen trouwen. Het is voor iraniërs momenteel echter vrijwel onmogelijk om een Schengen visum te krijgen voor Nederland. De meeste visumdiensten willen aanvragen van iraniërs niet eens meer in behandeling nemen vanwege de lage slagingskans. Mijn vraag is: is voor een bruiloft in Nederland (let wel: alleen een bruiloft, niet daarna in Nederland blijven wonen) een andere regeling mogelijk? Wat voor soort visum en documentatie zou hiervoor nodig zijn? Wij zouden heel graag in Nederland willen trouwen omdat mijn moeder, die op leeftijd is en gezondheidsproblemen heeft, anders niet bij de bruiloft kan zijn omdat reizen voor haar te belastend is.

2. Wanneer we in Nederland zouden trouwen, wat voor regels gelden er dan voor mij en wat voor documenten moet ik hiervoor regelen? Ik woon al ruim 6 jaar in Azerbeidzjan en ben niet in de GBA ingeschreven met een woonadres in Nederland.

3. Mocht het niet mogelijk zijn om in Nederland te trouwen, dan zullen we moeten uitwijken naar een ander land. Mijn vraag is: wanneer we in een ander land trouwen, kan mijn man daarna vrij met mij reizen als mijn echtgenoot (m.n. naar Nederland)? Hoe lang maximaal, onder welke voorwaarden? Opnieuw: we denken hierbij niet aan langdurig verblijf, maar aan vakantie of familiebezoek. Wat voor documenten zijn hiervoor nodig? Wat moeten we hiervoor regelen?

4. Mochten we op (langere) termijn in Nederland willen wonen, hoe kunnen we dan naturalisatie verkrijgen voor mijn man? Hij kan zijn iraanse nationaliteit niet opgeven omdat dit wettelijk niet is toegestaan in Iran. Waar moet hij aan voldoen voor NL naturalisatie na ons huwelijk, en is het een probleem dat hij de iraanse nationaliteit niet kan opgeven?

5. Wanneer een buitenlandse vrouw met een iraanse man trouwt, krijgt zij hierdoor automatisch de iraanse nationaliteit en een iraans paspoort. Uiteraard wil ik graag mijn Nederlandse nationaliteit behouden. Is het mogelijk om een dubbele nationaliteit te hebben (ik meen dat de Nederlandse overheid dit graag wil beperken)? Heeft een dubbel paspoort / nationaliteit consequenties voor het behouden van mijn Nederlandse nationaliteit en paspoort? Heeft een dubbele nationaliteit gevolgen voor toekomstige reizen en visumaanvragen? Heeft een dubbele nationaliteit andere gevolgen waar ik rekening mee zou moeten houden?

6. Mochten we trouwen in een ander land, dan zal ik hiervoor allerlei documenten nodig hebben, o.a. een geboorteakte en een verklaring van ongehuwd zijn. Hoe kan ik deze documenten verkrijgen als ik niet in NL woon en niet bij de GBA ben ingeschreven met een Nederlands woonadres? Via de ambassade (de ambassade in Baku zegt dat ze dergelijke verklaringen niet afgeven)? Via de gemeente in Nederland? De gemeente waar ik het laatst woonde of de gemeente Den Haag? Via een andere instantie? Online of alleen in persoon?

7. Mochten we trouwen in een ander land, hoe kunnen we dit huwelijk dan vervolgens in Nederland legaliseren?

8. Mochten we na ons huwelijk kinderen krijgen, welke nationaliteit hebben deze dan? Ze zouden geboren worden in Azerbeidzjan of, als ik voor de bevalling naar Nederland kom, in Nederland.

Ik hoop dat u mij kunt helpen bij het vinden van specifieke informatie m.b.t. bovenstaande punten.

Allereerst lijkt het mij van belang dat u zekerheid hebt over uw eigen verblijfsrecht in Azerbeidzjan en over het toekomstig verblijfsrecht daar van uw aanstaande.

Ik heb een begin van een antwoord op een paar vragen:
1. Wat betreft de visumaanvraag:u schrijft ‘vrijwel onmogelijk’. Niet helemaal onmogelijk dus. Als er maar bewezen wordt dat er geen vestigingsgevaar is, dat wil zeggen dat de economische en sociale banden met Iran dermate sterk zijn, dat terugkeer gewaarborgd is. Of dat u kunt laten zien dat uw aanstaande verblijfsrecht heeft samen met u in Azerbeidzjan.
Ik zie op dit moment geen mogelijkheden voor andere opties.
2. Om hier te kunnen trouwen moet uw partner een verklaring ondertekenen dat hij geen schijnhuwelijk aangaat, dus dat het huwelijk niet wordt aangegaan om een verblijfsrecht in Nederland te krijgen. U zelf moet een ongehuwdverklaring opvragen bij de basisadministratie van uw laatste woonplaats. Deze verklaring moet door een beëdigd vertaler in de Nederlandse, Franse, Engelse of Duitse taal vertaald worden en vervolgens gelegaliseerd, dwz dat een bevoegde autoriteit dmv een apostille ( stempel) aangeeft dat het document op de juiste manier is verstrekt en opgesteld. Dit apostille is te halen bij de Azerbeidzjaanse ministeries van Justitie of Buitenlandse zaken .

4. Volgens de website van de IND kan uw man ook een verzoek tot naturalisatie indienen na 3 jaar omdat hij getrouwd is met een Nederlander.” Na 3 jaar huwelijk of geregistreerd partnerschap én onafgebroken samenwoning kunt u een verzoek indienen. Deze 3 jaar mag eventueel in het buitenland zijn doorgebracht. Tijdens de hele procedure moet u samenwonen.” Wanneer landen het onmogelijk maken dat iemand zijn nationaliteit inlevert, mag men twee nationaliteiten hebben. U man dient wel het Nederlandse Inburgeringsdiploma te behalen.

5. Wanneer u vrijwillig kiest voor een andere nationaliteit dan gaat uw Nederlanderschap automatisch verloren. U kiest echter niet vrijwillig hiervoor, u krijgt de Iraanse nationaliteit automatisch. Ik raad u wel aan contact op te nemen met de IND, en zowiezo goed in de gaten te houden of u uw Nederlanderschap behoudt. Want Nederlanders met meerdere nationaliteiten die langer dan10 jaar buiten de Europese Unie wonen, en in die tijd geen Nederlands paspoort aanvragen, kunnen hun Nederlandse nationaliteit automatisch verliezen.

6. Er zijn 19 gemeenten in Nederland waar u opgenomen kunt worden in het register niet-ingezetenen in de Basisregistratie Personen ( BRP, voorheen GBA). Op die manier kunt u allerlei documenten over u zelf opvragen. Zie info website Rijksoverheid.

8 . Omdat u Nederlander bent, krijgen uw kinderen de Nederlandse nationaliteit, ongeacht waar ze geboren worden.

Mocht u meer vragen hebben, dan verzoek ik u contact op te nemen met mij via mijn werkemailadres.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag