Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Beste, in onze muziekvereniging heeft 1 bestuurslid ( de penningmeester) iedere toegang tot emailaccount, websiteaccount en bankrekenening voor de overige bestuursleden afgesloten, hij heeft dus alle touwtjes in handen. Hoe kunnen we hem “dwingen” de overige bestuursleden weer toegang te geven, dus welke rechten hebben wij als bestuur/leden?

Indien een gesprek niet helpt adviseer ik u op grond van wellicht de reglementen / statuten de penningmeester te sommeren de administratieve gegevens te delen. Ik help u graag. Vindt er wel kascontrole plaats?
Ik help u graag.
Heeft u nog vragen? Stelt u ze gerust.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor uw reactie. Een gesprek vindt aanstaande donderdag plaats. Er is een kascommissie samengesteld, ik weet niet of die de kascontrole hebben uitgevoerd, eigenlijk verwachten we daar (nog) geen problemen mee. Wat kunnen we als hij nergens op reageert?


Dan schriftelijk sommeren om de gegevens te verstrekken

Beoordeel dit antwoord:

Mijns inziens handelt een dergelijk bestuurslid in strijd met de redelijkheid en billijkheid die geldt op basis van het ondernemingsrecht. Indien het een formele vereniging is kan het wellicht mogelijk zijn hem te ontslaan door de vergadering danwel zoals bepaald, lees de statuten hierop na.

Toegang tot een website of emailaccount die van de vereniging is zelf kan wellicht weer toegang tot worden verkregen als de overige bestuursleden de partij betrokken aanschrijven. Zijn de bestuursleden alleen gezamenlijk bevoegd of ook individueel? Wat staat er in de statuten c.q. handelsregister (formele vereniging zal een KvK inschrijving hebben). Het lijkt me dat een bestuurder voor deze zaken normaliter individueel bevoegd is dit namens de vereniging te doen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

wij hebben de vereniging opgericht met gelijke rechten voor ieder lid. Hij is 1 van de oprichters maar ziet het als zijn band en vind, omdat hij de meeste ervaring heeft in het soort muziek die wij spelen, dat zijn stem als meerderheid geldt. Daarbij komt dat hij door ervaringen uit het verleden niemand vertrouwd.


Natuurlijk geldt zijn stem niet als meerderheid.
Van belang is wat is bepaald in de reglementen en/of statuten /oprichtingsakte van de vereniging.
Wellicht ten overvloede doch volledigheidshalve vermeld ik nog dat ieder bestuurslid volledig verantwoordlijk is voor het beleid en de uitvoering daarvan dus ook voor eventuele (nadelige) financiële gevolgen. Dat betekent dat in voorkomend geval ieder bestuurslid persoonlijk aansprakelijk kan worden gesteld.

Heeft u nog vragen? Stelt u ze gerust.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor deze extra informatie.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag