Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mijn partner en ik wonen sinds 6 maanden samen in zijn huis. Hij heeft zijn ex moeten uitkopen. Nu gaan wij van alles aanpassen aan het huis, maar hij wil nog niet dat het huis ook op mijn naam komt. Ik wil dan liever verhuizen, zodat ik ook iets opbouw en ik ben bang veel geld te verliezen als de relatie verbroken wordt als ik nu investeer in dit huis, maar we niets ‘wettelijk’ op papier hebben staan. Ik heb eerder samen gewoond en daar veel geïnvesteerd, dit zelf op papier gezet, met handtekening erbij, maar puntje bij paaltje had ik nergens recht op (niet wettelijk vastgelegd).

Een samenleving contract vindt mijn huidige partner onzin, omdat je deze niet nietig hoeft te verklaren als de relatie over is (zegt hij). Daar heb ik dan direct ook nog een vraag over, hij had een contract met zijn ex en daar hebben ze verder niets mee gedaan (dat contract is er dus nog) wel heeft hij haar uitgekocht, maar ergens ben ik soms bang dat zij nog meer recht heeft op de woning waar ik nu woon met mijn partner dan ik.

U kunt uw afspraken bij de notaris meer kracht geven . Dat hoeft nou niet direct een algehele samenlevingsovereenkomst te zijn, maar gezien uw gedachten over de relatie, is het wel handig . Het is ook zo dat er nu al een eenvoudige gemeenschap is van ingebrachte roerende zaken. Als u geld investeert in het huis zal uw partner zijn vermogen verrijken en het is vrij moeilijk om dit weer vrij te krijgen op basis van de wet ( ongerechtvaardigde verrijking) U moet dus vastleggen hoe uw inbreng is en dat dit een lening is bijvoorbeeld die na einde samenleving terug betaald dient worden.

Ik zie verder niet in waar de ex vriendin nog meer recht op zou hebben, behalve verzwegen vermogen .

Beoordeel dit antwoord:

U woont dus in bij uw partner wiens huis op zijn naam staat. Jullie willen investeren in het huis en u draagt bij aan een investering in een pand dat niet op uw naam staat.

Bij verkoop van de woning zal de eigenaar van de woning de waarde ontvangen. In beginsel heeft u daar geen recht op gezien u geen mede eigendom heeft.Ongerechtvaardigde verrijking van uw partner vind ik een lastig verhaal gezien jullie samenwonen en u dus wel genot heeft van het pand/de verbouwing.

De vraag of er een gemeenschap/boedel is zoals voorgaande forumgebruiker aangeeft is een lastig verhaal. Verder geldt dat indien jullie uit elkaar gaan de eigendommen verdeeld moeten worden naar gelang aan wie het eigendom kan worden toegerekend. Indien jullie alles gezamenlijk kopen is het dus lastig vast te stellen wat nou van u is en wat van uw partner is.

Kortom, dit is geen wenselijke situatie. Of er wordt een contract opgesteld tussen jullie of jullie maken goed onderscheid is wat van wie exact is. Ik zou niet in een keuken investeren zonder afspraken.

Een samenlevingscontract houdt op (is beëindigd) mijns inziens zodra je niet meer samenleeft. Indien ze uitgekocht is, wat dat ook precies mogen betekenen, lijkt mij dat er geen claim meer kan komen van deze ex partner (tenzij ze nog steeds een geschil hebben over het contract). Ze kan wellicht nog wel terugkomen op iets maar hoe lang geleden is dat en wat hebben partijen toen afgesproken over de verdeling (finale kwijting?)

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag