Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Beste,
Onze achterbuurvrouw heeft ongeveer 3 jaar geleden 3 leibomen geplaatst
op één rij op ongeveer anderhalve meter afstand van de schutting. Daarnaast staat een oude boom op nog geen halve meter afstand. Zij snoeit deze bomen nauwelijks tot niet zodat het alle kanten opgroeit. Inmiddels gaan ze tot ver ( ruim 2 meter tot 2,5) boven de schutting uit. De schutting is 2 meter hoog. Wij hebben al meerdere keren gevraagd of ze deze wil snoeien en of ze de lengte in de gaten wil houden daar wij onthouden worden van de zon en het één grote wildernis is.
Helaas doet ze hier niets mee.
Wat zijn nou de regels wat betreft de hoogte van de leibomen precies wanneer ze op 1 tot 1,5 meter achter een schutting van 2 meter hoog geplaatst worden.
De oude boom is inmiddels een enorme boom geworden door het verzuimen van snoeien.
Het betreft hier de gemeente Oost Gelre.

Groet

In de wet staat dat bomen minimaal 2 meter van de erfgrens geplant moeten worden. In gemeentelijke verordeningen kunnen afwijkende normen worden gesteld. U kunt verlangen dat de bomen die te dicht op de erfgrens worden verwijderd, tenzij ze er al 20 of langer staan. Die vordering is dan verjaard. U mag overhangende takken zelf terugsnoeien, nadat u de buurman gemaand heeft om de bomen binnen een redelijke termijn zelf te snoeien. De hoogte van de bomen kan onrechtmatige hinder opleveren als hierdoor het zonlicht in uw tuin wordt verminderd. De buurman zal de bomen dan tot een acceptabele hoogte moeten aftoppen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor uw antwoord.
Is er een limiet mbt de hoogte van de leibomen ?


Reactie van de vraagsteller

Dank voor uw antwoord.
Is er een limiet mbt de hoogte van de leibomen ?



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag