Vraag

Ik ben in een nare situatie die me vertwijfeld maakt. Het volgende is het geval:
Mijn hoogbejaarde ouders hebben al jaren een intensieve relatie met mijn zus, hetgeen ik beide partijen met liefde gun. Financieel is er ook een intensieve afhankelijkheid van haar naar hen. Veel geld boekt ze naar zichzelf over vanuit de bankrekening van onze ouders, gefiatteerd door mijn moeder volgens haar. Van harte hoor, het is me best.
Maar nu onze ouders niet meer kunnen zorgen voor zichzelf en ook niet hun administratieve zaken zelfstandig meer kunnen afhandelen, is de vraag van de omgeving als thuiszorg e.d. gekomen over een gevolmachtigde. Algemeen en financieel. Daarover heb ik mijn zus benaderd die me mededeelde dat zij dat niet kan zijn ivm haar bijstandsuitkering. Mijn ouders zijn behoorlijk welgesteld en een volmacht voor mijn zus zou haar, gekoppeld aan de autorisatie over dat vermogen te van onze ouders te kunnen beschikken, problemen opleveren met de bijstandsvertrekkers.
Ik ben sinds 1 maart dan maar gevolmachtigd om de zaken onze ouders betreffende goed te laten verlopen… aangifte belasting, allerlei zaken natuurlijk… onze ouders kunnen niets meer.
Ik stuit helaas nu op een weigering van mijn zus om het onderhands afgegeven bankpasje door mijn moeder destijds en haar ingang tot ING bankieren toch in elk geval ook voor mij toegankelijk te maken. Tancodes en dergelijke om zodoende de noodzakelijke mutaties te kunnen uitvoeren om bv automatische incasso opdrachten die niet meer relevant zijn te stop te zetten.
Ten lange leste ben ik toch maar met mijn, nog heldere, moeder in gesprek gegaan en kreeg van haar te horen dat ze mijn zus zou zeggen me de tancodes te verstrekken, me de toegang te verschaffen. En ze heeft haar ook inderdaad direct gebeld om mij toegang te verschaffen tot de bankzaken.
Glashard komt het bericht van mijn zus terug dat ze het niet gaat doen. Dit is zo onwerkelijk.
Wat moet een mens in zo'n geval?
Ik ben aan t tobben, ik kan zo niet veel met een volmacht die wordt tegengewerkt terwijl er veel achterstallige regelzaken liggen. Moet ik hard spelen? En mijn moeder weer in t krijgsgeweld positioneren? Mijn zus is oppermachtig en manipuleert.
Maar ondertussen moet er van alles gebeuren. Ik denk dat mijn zus bang is dat ik haar geldstroompje af ga knijpen en dat is helemaal niet de bedoeling..
Is er iemand die me kan adviseren? Ik heb geen idee wat ik nu moet…. De spanning, vijandigheid, is nu al om te heftig, ik zou t graag zonder een hevige oorlog oplossen. Wat zijn de rechten, wat is wijsheid?

Deel deze vraag

2 Reacties

Inderdaad een nare situatie die u omschrijft. Er spelen m.i. twee zaken, namelijk als eerste de lopende zaken die nu blijkbaar stil liggen. Zoals ik u begrijp heeft uw zus geen eigen toegang tot de bankzaken van uw ouders, maar loopt alles op naam van uw ouders en heeft zij een pasje en codes. De meest voor de hand liggende oplossing is dan om dat pasje en die codes door de bank te laten blokkeren en aan uw ouders nieuwe pasjes en codes te laten uitgeven. Hiermee kunnen in ieder geval de lopende zaken afgehandeld gaan worden.

Vervolgens lijkt het mij goed - en naar eigen mening zelfs noodzakelijk - dat er een eerlijk en open gesprek volgt tussen u en uw zus waarin de wederzijdse belangen duidelijk worden gemaakt en intenties duidelijk gemaakt kunnen worden. Indien u een dergelijk gesprek onder leiding van een derde zou willen voeren neemt u dan gerust contact met mij op.

Bedankt voor uw stem!

Beoordeel:
* * * * *
Wat ik hier niet goed begrijp ook is dat uw zus zich wel heeft laten steunen financieel door haar ouders maar gezien de bijstandsuitkering geen gemachtigde mag zijn.

De financiële steun van haar ouders had ze uiteraard moeten opgeven aan de sociale verzekeringsbank. Een gift om van te leven is een inkomst die in mindering komt van de uitkering.

Als gemachtigde kunt u gewoon naar de bank om om nieuwe passen en codes te vragen uiteraard.

Bedankt voor uw stem!

Beoordeel:
* * * * *

Niet het antwoord dat u zocht?

Kies een onderwerp:
Relevante zoekterm:

Welkom terug. Om te reageren of om contact op te nemen dient u eerst in te loggen. Klik op onderstaande knop log in om in te loggen.

Log in
Sluit scherm