Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


19 jaar geleden heeft mijn buurman me gevraagd, of hij tijdelijk een stuk grond van mij mocht lenen, om daar achter zijn tuinhuisje, de fietsen te stallen. Dit mocht van mij.
Later heeft hij zonder toestemming een groter tuinhuis op mijn grond geplaatst.
Ik heb hem de mogelijkheid gegeven om de grond te kopen, maar dat vondt hij blijkbaar te duur.
Ik heb hier verder eigenlijk niets meer mee gedaan, maar het verjarings komt eraan.
Wat kan ik doen om mijn grond niet kwijt te raken of terug te vorderen?

Zonder toestemming zegt u , maar uit de eerder afspraken moet worden afgeleid dat er een overeenkomst is die stilzwijgend tussen u beiden is ontstaan toen uw buurman het tuinhuis plaatste waarmee dus de eerste afspraak is verruimd. In geval van overeenkomsten geldt nooit dat dit kan verjaren tot een vorm van bezit. Ten tweede voor de zekerheid de mogelijke verjaring toch stuiten zodat een nieuwe termijn aanvangt. Dan even over wat voor vorm eigendom er zou kunnen ontstaan door de plaatsing van het tuinhuis: niet een vol recht op de grond, maar maximaal een opstalrecht of erfdienstbaarheid.

Beoordeel dit antwoord:

Zijn de afspraken met uw buurman omtrent het gebruik van de grond indertijd op schrift gesteld? De bewijslast van het bestaan van een afspraak ligt namelijk bij u. Als u kunt aantonen dat de buurman de grond in bruikleen heeft gekregen, dan is de buurman altijd houder van de grond geweest. Een houder kan ingevolge de wet geen bezitter worden, zodat er dan van verjaring geen sprake zijn. Als hiervoor geen duidelijkheid bestaat, dan doet u er verstandig aan de verjaring te stuiten. Na een stuitingshandeling dient binnen half jaar een procedure tot terugvordering van de grond te worden ingesteld.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag