Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Goedenavond ,

Ik wil een probleem voorleggen dat een vriendin van mij momenteel heeft. Zij is getrouwd met een Nederlander drie jaar geleden en dacht de man van haar leven gevonden te hebben. Enkele maanden nadat zij getrouwd waren begon haar man vreemd te gaan hij bracht zijn nieuwe "vriendin "zelfs mee naar huis. Nu is die vriendin van mij geen ingezetene van de E.U. en heeft zij een tijdelijk verblijfsvergunning. Zij is dus bang als zij de scheiding aanvraagt zij haar verblijfsvergunning kwijtraakt en daarna uitgezet zal gaan worden naar haar geboorteland. Hoe onrechtvaardig is dit ! Onlangs heeft zij met succes het inburgeringsexamen afgelegd maar wat heeft zij daaraan want ze woont hier pas drie jaar en zij zegt dat ze nog niet in aanmerking kan komen voor een permanente verblijfsvergunning en de Nederlands Nationaliteit nog niet kan aanvragen daar is ook een wachttijd voor ? Zij heeft geprobeerd hulp te zoeken maar haar huidige echtgenoot die dus eigenlijk verplicht is financieel voor haar te zorgen dat heeft hij eigenlijk moeten beloven aan de IND anders mocht hij uberhaupt haar hier niet heen halen heeft haar op een armoedig budget van 50 euro per week gezet en haar min of meer geïsoleerd van de rest van de buitenwereld. Een advocaat van onvermogen kan zij zichzelf niet eens veroorloven want ook dan moet je zelf iets bijleggen meen ik te weten. Wie heeft advies voor mij hoe zij geholpen kan worden zij wordt erg wanhopig heb ik de indruk

Goedendag, Zoals ik het begrijp is het huwelijk inmiddels 3 jaar oud, en is het nog steeds niet ontbonden. Dat betekent dat uw vriendin nu een aanvraag zou kunnen doen om te naturaliseren. Aan een belangrijke voorwaarde is voldaan, en dat is het behalen van het inburgeringsexamen. Het klopt inderdaad dat zij haar verblijfsrecht kan verliezen door een echtscheiding en/of niet meer samenwonen. Dat geldt trouwens niet als er sprake is van huiselijk geweld. En ook niet wanneer uw vriendin de Turkse nationaliteit bezit, dan kan zij na 3 jaar een zelfstandig verblijfsrecht aanvragen. Bij andere niet Eu-nationaliteit kan dat pas na 5 jaar. Tijdens de aanvraag tot naturalisatie dient zij wel rechtmatig in Nederland in te verblijven.
Om het hele proces tot aanvraag Nederlanderschap goed voor te bereiden kan zij zich wenden tot het Juridisch Loket. Ook op de website van deze instantie staat veel informatie. Er zijn wel hoge kosten verbonden aan een aanvraag (881 Euro) en meestal duurt het een jaar voordat op de aanvraag is beslist.
Even los van het verblijfsrechtelijke aspect : indien mogelijk zou uw vriendin werk kunnen zoeken ( evenals haar Nederlandse echtgenoot mag zij zich vrij op de arbeidsmarkt begeven), zodat zij financieel niet meer afhankelijk is van haar echtgenoot.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag