Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Mijn man is Grieks, ik ben Nederlands, wij wonen reeds 20 jaar in Nederland. Mijn zoon (geboren in NL 2001) heeft dus de Nederlandse nationaliteit. Nu hoor ik dat de wet in Griekenland zegt dat hij vanwege zijn Griekse vader sowieso de Griekse nationaliteit heeft en dus als hij naar Griekenland wil na zijn 18e, (over 3 mnd) hij verplicht is in het Griekse leger te dienen.
Men zegt dat ik dat kan afkopen bij de ambassade, maar dat hij dan nooit langer dan 3 mnd in Griekenland kan verblijven, tenzij hij alsnog 3 maanden dient.
Nu is het zo dat hij nooit in Griekenland is aangegeven (ambassade) en daar niet bekend is. Is dit verplicht? Wel is hij daar gedoopt en in de kerk ingeschreven in 2002 (vermoed ik). Moet ik hem nu alsnog bij de ambassade aangeven, en de afkoopsom betalen? (De een zegt 80 euro, de ander 1.800 euro.)
Bovendien is hij 7 x geopereerd aan zijn oog afgelopen jaar, en heeft daardoor maar zicht voor 20% aan een oog.
Het lastige is dat iedereen iets anders zegt, ik weet niet waar ik de juiste informatie vandaan kan halen. Ik hoop dat u mij kan helpen.
Bij voorbaat dank.

Uw vragen zijn best complex, maar ik denk dat artikel 22 b van Europees Verdrag inzake nationaliteit van toepassing is , lees b)

Persons who are nationals of a State Party which does not require obligatory military service shall be considered as having satisfied their military obligations when they have their habitual residence in the territory of that State Party. Nevertheless, they should be deemed not to have satisfied their military obligations in relation to a State Party or States Parties of which they are equally nationals and where military service is required unless the said habitual residence has been maintained up to a certain age, which each State Party concerned shall notify at the time of signature or when depositing its instruments of ratification, acceptance or accession;

Wat betreft de som geld om van de nationaliteit af te zien moet dat een redelijk bedrag zijn volgens dit verdrag dus eerder 80 dan 1800.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag