Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Wij hebben ons huis in november 2015 gekocht, perceel van 2000m2 met op het perceel een stalen geïsoleerde loods van 110m2 met een betonnen fundering en een verdieping. De loods is omstreeks 2001 gebouwd door de vorige eigenaar.

De woning en dus het perceel naast ons is begin 2018 van eigenaar veranderd. Onlangs kwam de nieuwe bewoner, waar we verder een prima relatie mee hebben, naar ons toe en gaf aan dat onze loods volgens hem deels op zijn grond stond. Dit is ons niet bekend gemaakt bij de verkoop door de verkopende partij en we hebben hier zelf ook geen vraagtekens bij gezet. Navraag bij de verkoper van ons huis bevestigde dat de verkoper er destijds ook van uit is gegaan dat dit zijn grond betrof. De vorige eigenaar is ook niet in bezwaar gegaan tegen de loods. De tekeningen van het kadaster lijken te bevestigen dat de loods wel degelijk op een deel van de grond van de buurman is gebouwd. Het gaat om zo'n 18 m2 (van de totaal 110 m2 loods) wat niet correct gebouwd is.

We zijn in gesprek geweest met de buurman. We hebben samen geconcludeerd dat 8-900 euro een reële prijs is voor het stuk grond. Echter daarvoor wil de buurman het niet kwijt. Hij heeft terloops € 10.000,00 genoemd. Daarvan hebben wij direct aangegeven dat dit geen optie is.

Wat nu? We willen best een nette prijs betalen voor het stuk grond, maar het moet wel realistisch blijven. Daarbij de vraag of dit valt onder verjaring in verband met ter goeder trouw. Dit zou dan al in 2011 onder de vorige eigenaar van ons huis zijn verlopen. Zou het aannemelijk zijn dat er, indien het tot een gerechtelijke procedure komt, de loods gesloopt zou moeten worden?

Ten eerste zou u de reële prijs voor de grond door een taxateur O.G. kunnen laten bepalen. Van verjaring kan nog geen sprake zijn, omdat de verjaringstermijn in dit geval 20 jaar bedraagt. Er is namelijk sprake van de te goeder trouw, omdat u op basis van de gegevens uit het Kadaster ermee wordt geacht waar de perceelgrenzen lopen en dat de loods dus op het perceel van de buurman staat. Als de buurman een gerechtelijke procedure opstart, dan kan inderdaad de sloop van de loods de uitkomst zijn.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag