Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


vraag betreffende groen (struiken en bomen achterburen)

Situatie:
Volgens APV van gemeente Waalre is de afstand van groen bepaald op ‘nihil’ afstand van de erfgrens.

Mijn achterburen hebben een grote eik (>20m) staan op zo'n 5m van erfgrens (stam)
Deze boom staat er meer dan 20 jaar en laten ze maar doorgroeien. Hierdoor is nu een situatie ontstaan dat (ondanks mijn tuin op het zuiden van 15 meter diep) zelfs bij hoog zomer de zon niet meer boven de boom uitkomt en we midden op de dag nul zon meer hebben in de tuin. Daarnaast hangen de takken 5 meter ver over boven onze tuin op grote hoogte, hetgeen ons 15 kliko’s bladafval oplevert wat we moeten wegwerken (1 kliko per 2 weken). Het weghalen van de takken lost bladoverlast wel grotendeels op, maar door hoogste punt van boom niet het zonprobleem.

Daarnaast staan er een aantal struiken (soort van laurier) verspreid over de volle achter breedte van mijn tuin. Stammen van struik staan op zo’n 3m van erfgrens. Deze struiken worden qua hoogte ook niet beperkt en groeien door. De struiken zijn nu over volle breedte van mijn perceel vanuit de stam helemaal tot erfgrens toegegroeid tot een hoogte van meer dan 6m. Hierdoor is het groen van de struik nu hoger dan waar de ondergrens van blad boom begint. Hierdoor is er dus een groene ‘muur’ ontstaan van >20m hoog.

Mijn vraag:
Zijn er regels hoe hoog bomen en struiken mogen zijn. Of zijn er regels welke aangeven hoeveel overlast ik mag hebben van groen van de buren. Zowel op bladafval als zonbeperking gebied.
Doel van mijn vraag is niet om regels tot op komma na te leven, maar wat minder last te hebben van vallende bladeren en meer zon in mijn tuin te krijgen. De achterburen gesproken en geven aan dat ik de overhangende takken mag weghalen. Echter op eigen kosten, hetgeen nogal kostbaar is omdat takken op grote hoogte hangen). Rest willen ze niet in meedenken want van hun kant kijken ze tegen mooi groen aan en niet tegen onze huizen.

Kan iemand me helpen welke regels hiervoor zijn, zodat ik op basis daarvan een open gesprek met mijn buren aan kan gaan.

Bomen en struiken moeten door de eigenaar worden bijgehouden en mogen géén overlast bezorgen. Struiken aan de erfgrens mogen niet hoger zijn dan 5 mtr. Met het eigenhandig snoeien van overhangende tallen et cetera, moet u wél voorafgaand de eigenaar daarvan op de hoogte stellen. Dus niet zomaar 'afknippen'.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag