Vraag

Dubbele incassokosten;
Ik heb geruime tijd geleden een aankoop gedaan bij een webwinkel.
De factuur hiervoor heb ik door slordigheid nooit betaald.

Ik krijg nu een brief van een incassobureau waarin door de verkoper EN door het incassobureau € 40,- extra wordt gerekend boven de hoofdsom van slechts € 65,-.
Ik heb direct gereageerd dat door mijn slordigheid de factuur is blijven liggen en aangegeven dat ik de 65,- en eenmaal 40,- zal betalen. Niet de 2e 40,-, daar dit niet is toegestaan.

Het incassobureau houdt vol dat ik deze, door de verkoper gemaakte invorderingskosten, wel moet voldoen en schermt met richtlijnen uit 2011. Een vaag document met Europeese regelgeving.

Kan iemand mij aangeven wat nu wel of niet waar is?

Deel deze vraag

4 Reacties

Het incassobureau mag niet 2x extra kosten berekenen. U dient alleen 1x € 40,- te voldoen. Wanneer de vordering is overgedragen aan het incassobureau dan mogen er geen extra kosten van bv de verkoper bijkomen.

Bedankt voor uw stem!

Beoordeel:
* * * * *
Reactie van de vraagsteller
Beste,

Bedankt voor uw reactie. Maakt het nog verschil dat de aankoop op bedrijfsnaam is gedaan? Ik heb een eenmanszaak en hiermee heb ik de bestelling geplaatst.

Ik zou zeggen dat dit geen verschil mag maken, maar zij beweren van wel en dat 2x € 40,- (zowel door verkoper als incassobureau) wel mag.
Er is geen verschil tussen particulieren en bedrijven wanneer het gaat om incassokosten. Deze mogen slechts 1x berekend worden.

Juridisch gezien is het zo dat niet het incassobureau die kosten in rekening brengt, maar hun opdrachtgever (de verkopende partij dus). U heeft immers geen enkele verplichting aan het incassobureau. De wet kent de verkopende partij toe dat kosten die zij moeten maken om een factuur te incasseren, mogen verhalen op de klant. Het incasseren mogen zij zelf doen, maar mogen ze ook uitbesteden. Er mag echter maar 1x kosten in rekening gebracht voor het incasseren van dezelfde factuur.

Bedankt voor uw stem!

Beoordeel:
* * * * *
Reactie van de vraagsteller
Beste heer van Rosmalen,

Bedankt voor uw reactie. Ik zal dit zo doorsturen naar het incassobureau.
Ik heb de hoofdsom van € 65,- en 1x incassokosten van € 40,- zojuist overgemaakt en ga er dan vanuit dat het hierbij blijft en afgerond is.

Niet het antwoord dat u zocht?

Kies een onderwerp:
Relevante zoekterm:

Welkom terug. Om te reageren of om contact op te nemen dient u eerst in te loggen. Klik op onderstaande knop log in om in te loggen.

Log in
Sluit scherm