De Stichting Rechtswinkel.nl staakt per 15 mei 2020 haar activiteiten. Klik hier voor meer informatie.

Vraag

Beste rechtswinkel,
Toen mijn bovenbuurman zijn appartement kocht in 2017 bleek dat zijn balkon (boven dat van mij) niet ingetekend staat op de kadastertekening en dat een bouwvergunning niet bestaat. Als VvE (begane grond en 1e) werden wij onder druk gezet het balkon te accepteren en als VvE verantwoordelijkheid voor te nemen. Dat hebben we geweigerd, maar wel gezegd alle medewerking te verlenen (behalve financiele) aan het legalisatieproces. Daar heeft hij nooit pogingen toe gedaan.
Door overlast (lekkage) van hem naar mij, het onder gelegen terras, ben ik gaan zoeken. Zijn balkonvloer is van losse planken met grote kieren waardoor water en troep naar beneden komt. Dat lijkt mij niet volgens voorschriften.
De buurman is Frans, nauwelijks in zijn huis aanwezig en communicatie verloopt nogal moeizaam. Hij zegt steeds geen idee te hebben van VvE-regels (zo verhuurde hij zijn apt ook plots en zonder ons in te lichten via airbnb - we hebben een gezamenlijke opgang). Nu wil hij gaan verhuren voor lange termijn.
Wij maken ons zorgen over het balkon. Is het wel veilig? Moeten er geen stappen ondernomen worden om het te legaliseren en evt te verbeteren als het niet aan de voorschriften voldoet? Hij weigert en zegt dat het duur en moeilijk is en dat het over 6 jaar toch verjaart en automatisch legaal wordt. Wat kunnen wij doen om hem ertoe te zetten stappen te ondernemen? We neigen naar escaleren, de gemeente (Utrecht) inlichten over het illegale balkon, maar willen zolang het kan het liefst geen conflicten. Wat zou u adviseren? Onze splitsingsakte is van 2006.
Hartelijke groet,
Barbera

Deel deze vraag

1 Reactie

1 Het zal niet in de keer zijn dat een balkon bij een VvE-complex als gevolg van een ondeugdelijk constructie naar beneden komt. De constructiewijze, die u omschrijft is zeker alarmerend. Ik raad u aan om bij de gemeente melding van het illegale balkon te doen en om handhaving te verzoeken. Verder mogen er volgens het appartementsrecht zonder de toestemming van de andere eigenaars geen verandering aan het uiterlijk of de constructie van het gebouw worden gedaan. Als de eigenaar geen toestemming achteraf voor het balkon van de andere eigenaars krijgt, dan kan de VvE verlangen dat het balkon wordt verwijderd. Ik raad u aan om bij het bestuur van de VvE op handhaving van de regels van de splitsingsakte en het toepasselijke reglement aan te dringen en actie te ondernemen.

Bedankt voor uw stem!

Beoordeel:
* * * * *

Niet het antwoord dat u zocht?

Kies een onderwerp:
Relevante zoekterm:

Welkom terug. Om te reageren of om contact op te nemen dient u eerst in te loggen. Klik op onderstaande knop log in om in te loggen.

Log in
Sluit scherm