Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Vorige week heeft een onbekende een motorboot aangelegd aan onze privé-aanlegsteiger op het moment dat niemand thuis was. Daarna zijn zij door onze achtertuin weg gelopen. Wij hebben bij thuiskomst direct melding bij de politie gedaan. Eind van de avond was er nog steeds niemand voor de boot gekomen, is de politie langsgekomen en heeft de boot van binnen bekeken. Er was geen enkele vorm van registratie of identificatie gevonden. Een dag later bevestigde de politie dat de boot niet als gestolen geregistreerd stond en ze niets meer voor ons kunnen doen. We zijn nu een paar dagen verder en er is nog steeds niemand langsgekomen. Hoe kunnen wij het eigendom van deze niet-geregistreerde boot wettelijk verkrijgen?

Het is een zaak die kennelijk aan niemand toebehoort ( res nullius ) omdat er afstand van gedaan door kennelijke prijsgeving van het goed. Volgens de wet komen er enkele verplichtingen bij als u zo een zaak vindt namelijk dat u in dit geval bij de gemeente aangifte moet doen. U kunt dit laten zo maar dat is de wel de wettelijke verplichting om de eigendom te verkrijgen zie boek 5 artikel 4 en volgende BW.

https://wetten.overheid.nl/BWBR0005288/2018-09-19

Als u de aangifte nalaat zal u na ommekomst van tien jaar in ieder geval de eigenaar zijn,. U moet er dan voor zorgen dat voor derden duidelijk is dat u de boot in bezit hebt genomen en u moet zich als eigenaar opwerpen. Overigens rust er ook op u een bewaarplicht op grond van zaakwaarneming.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag