Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


De overburen willen hun oprit bestraten. De stapels tegels hiervoor zijn inmiddels geleverd en zijnop de openbare weg, voor hun woning, geplaatst, recht achter mijn oprit. Nu ben ik met achteruit rijden (van mijn oprit af) tegen een stapel tegels gereden en heb ik schade aan mijn auto. Kan ik de overburen aansprakelijk stellen?

In beginsel kunt u de overburen aansprakelijk stellen. Zij mogen geen hinder toebrengen aan andere weggebruikers door de stapel tegels en dienen de weg vrij te houden. Zij zullen als tegenargument aangeven dat u de stapel tegels had kunnen zien en de schade aldus had kunnen voorkomen. Doch handelen zij onrechtmatig.
Komt u er samen niet uit en ontstaat er een juridisch geschil, neemt u dan desgewenst direct contact met mij op voor overleg.

Beoordeel dit antwoord:

Kijkt U hiervoor eens naar het zgn. Kelderluikarrest. Daarbij werd bepaald dat beide partijen schuld droegen aan het ongeval, omdat de werknemer rekening had moeten houden met te voorziene onoplettendheid.
In uw geval ligt dat in mijn ogen wat lastiger, u was immers bestuurder van een motorvoertuig, een activiteit waaraan nogal wat eisen gesteld worden. Wat nu als de stapel stenen het driejarige buurmeisje waren geweest?
Uw buren zijn natuurlijk wel aansprakelijk voor schade die ontstaat doordat u uw auto niet hebt kunnen gebruiken door een blokkade van uw oprit. Deze moet dan wel aangetoond kunnen worden.
U zou voor de schade aan uw auto kunnen aansluiten bij:
ECLI:NL:GHSGR:2007:AZ8382
"Aanrijding tussen tram en auto die stilstaat in net na bocht gelegen krappe parkeerkom en deels trambaan blokkeert. Trambestuurder heeft niet zorg betracht die van hem als professioneel trambestuurder kon worden gevergd door, terwijl hij goed op hoogte was van situatie ter plaatse, bij nemen van bocht niet op deze mogelijke situatie te anticiperen en snelheid tram zodanig aan te passen dat aanrijding nog kon worden voorkomen. Bestuurder stilstaande auto heeft 50% eigen schuld nu deze onrechtmatig jegens trambestuurder heeft gehandeld door zonder noodzaak kort na bocht met deel van auto trambaan te blokkeren. "

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag