Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik kom binnenkort terug naar Nederland na een verblijf van meerdere jaren in Frankrijk. Begin juli begin ik aan mijn nieuwe baan in Utrecht.
Ik ben in Frankrijk getrouwd met een man met de Franse nationaliteit en wij hebben een dochter samen; zij komt met mij mee naar Nederland, mijn man blijft in Frankrijk wonen en wij blijven getrouwd. Het huwelijk staat niet in Nederland ingeschreven, mijn man en dochter hebben ook nooit in Nederland gewoond.

Mijn vraag is: hoe zit dit belastingtechnisch? Wat geef ik op als gezinssituatie? Ik neem aan dat wij straks geen fiscaal partners meer zijn omdat hij niet in Nederland ingeschreven staat. Heb ik daar een officieel document voor nodig, of is dit gewoon een feit? Wij zijn in gemeenschap van goederen getrouwd en hebben samen een koophuis in Frankrijk en een gezamenlijke bankrekening waar ik dus ook gebruik van kan maken.

Tweede vraag is: voor het huren van een huis gelden vaak bepaalde inkomenseisen; in hoeverre kan mijn man's inkomen daarbij al of niet worden meegeteld? Er wordt dan ook om een inkomensverklaring van de belastingdienst gevraagd, maar die kan ik niet overleggen omdat ik uit het buitenland kom.

U bent niet verplicht tot samenwonen als getrouwd stel, ook als internationaal gezien, maar fiscaal partnerschap kan in het keuzejaar nog wel eens ingewikkeld zijn daarna niet meer. Het hangt er van af of u opteert voor emigratie in het emigratiejaar of uitstelt .

U zal een huis moeten huren in de private sector, daar gelden zeer hoge eisen of absurde borgstellingen. Het vermogen van uw man kan meetellen als hij ruimte heeft en het niet te ingewikkeld is ( dat kan zijn met een bedrijf)

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor uw antwoord.
Hoe bedoelt u ‘kiezen voor emigratie’? Als ik mij in NL inschrijf, wat verplicht is dan ben ik to h de facto geëmigreerd?


Ja maar u hebt de keuze of u in het emigratiejaar al aangifte doet in Nederland of het volgende jaar .

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag