Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik heb een werk-leerovereenkomst met mijn werkgever. Ik volg een mbo-4 opleiding die door mijn werkgever betaald wordt. Recentelijk ben ik gestopt met de opleiding en nu vordert mijn werkgever ca. 2500 euro terug aan gemaakte kosten. Ik ben overigens na 3/4 jaar gestopt (de opleiding duurt 2 jaar ivm versneld traject).

Het bedrag dat werkgever vordert is veel hoger dan ik verwacht had. Ik ging er vanuit dat het ca. 1000 euro zou zijn (582,- lesgeld en ca. 400,- voor boeken).

Werkgever komt tot dit bedrag doordat de opleiding blijkbaar via een opleidingsbedrijf loopt. Zij hebben ca. 7900,- aan werkgever gefactureerd en na verdiscontering van korting en subsidies komen ze tot bovengenoemde 2500,- euro.

Ik was niet op de hoogte van deze constructie en ook niet van het gefactureerde bedrag. Door werkgever is dit niet aan mij medegedeeld toen we de overeenkomst aangingen.

Ik heb een opleidingsovereenkomst waarin staat dat werkgever 100% van boeken, lesgeld en examenkosten vergoed en dit weer terugvordert indien ik de opleiding voortijdig staak.

Is het verwijtbaar aan werkgever dat hij mij niet specifiek op de kosten van de opleiding heeft gewezen en dus het financiƫle risico dat ik nam door akkoord te gaan? En in hoeverre maakt dit uit voor de rechtsgeldigheid van de opleidingsovereenkomst.

Ik kan mij niet heugen dat ik een specifieke overeenkomst met het opleidingsbedrijf ben aangegaan inzake de opleiding, ik kan hier dan ook geen documentatie thuis van terugvinden. Voor zover ik wist was ik gewoon student aan een ROC (daar heb ik ook een praktijkovereenkomst mee, en het intakegesprek was ook met een docent van het ROC).


Overigens biedt werkgever mij momenteel twee opties: 1. 2500,- euro betalen en contract uitdienen tot 31-8-2019
2. 1250,- betalen en zelf ontslag nemen per 1-6-2019.

Optie twee lijkt mij niet handig ivm mogelijke ww-aanvraag. Optie 1 draait er dus vooral om of het gevorderde bedrag wel billijk is.

Graag hoor ik van u.

Reactie van de vraagsteller

Toevoeging aan bovenstaande vraag:

In de opleidingsovereenkomst staat overigens niet specifiek benoemd om welke opleiding het gaat, waar die gevolgd wordt en binnen welke tijd deze normaliter afgerond wordt.

Maakt dit nog uit voor de geldigheid van de vordering?


Ik kan mij voorstellen dat het inderdaad schrikken is als u met een overwacht hoge vordering wordt geconfronteerd. In eerste instantie zal van belang zijn de wijze van formulering van het terugbetalingsbeding en de eventuele informatie die u (voorafgaand) hebt ontvangen. Indien u zelf ontslag neemt (opzegt), zal niet meer met succes een beroep op een ww-uitkering kunnen worden gedaan. Wellicht kunt u trachten een andere baan te vinden zodat uw huidige baan kan worden opgezegd/beƫindigd? Raadzaam is dan om met de werkgever daarover een vaststellingsovereenkomst te sluiten waarvan onderdeel uitmaakt (gedeeltelijke) kwijtschelding van de studieschuld. Ik adviseer u wel vooraf, dus voordat u enige actie onderneemt, rechtshulp in te schakelen als u deze weg zou willen inslaan, want wellicht dat dan raadzaam is om ook over andere onderwerpen afspraken te maken in een vaststellingsovereenkomst (zoals een eventueel overeengekomen concurrentiebeding).

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag