Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Vraag
Een Amerikaans staatsburger woont ca 25 jaar in Nederland met een verblijfsvergunning voor bepaalde duur bij haar vriend, die dus ook al die jaren al garant staat voor haar.

Helaas is hun relatie over en willen ze uit elkaar, wat zijn dan de mogelijkheden voor haar als Amerikaan om in Nederland te blijven kunnen blijven.
Ze heeft een deeltijd baan en ze hebben een meerderjarig kind samen.

Heeft zei dan ook recht op AOW later als ze mag blijven.

Welke stappen moet ze ondernemen?

Wanneer zij haar tijdelijke vergunning eens in de vijf jaar op tijd heeft verlengd kan zij een aanvraag doen tot naturalisatie. Voorwaarde is oa wel dat zij haar inburgeringsdiploma heeft gehaald. Maar omdat mevrouw al zo lang hier woont en werkt kan zij wellicht ontheffing van de inburgeringsplicht aanvragen.
Zij kan er ook voor kiezen om een verblijfsvergunning humanitair- niet tijdelijk aan te vragen. Ook hier geldt een inburgeringsvereiste waarvan wellicht ontheffing gevraagd kan worden.Voor meer info, ook over de leges die betaald moeten worden, verwijs ik u naar de website van de IND. Voor uw vraag over AOW verwijs ik u naar de Sociale Verzekeringsbank.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hartelijk dank voor uw snelle reactie. Haar verblijfsvergunning voor bepaalde tijd is net weer voor 5 jaar verlengd, ik neem aan dat zij hem dan moet omzetten voordat zij kan verhuizen om op een ander adres te gaan wonen. Of kan zij met haar huidige verblijfsvergunning al verhuizen? Zo ja kan zei ook in aanmerking komen voor toeslagen en aanvulling bijstand mocht ze niet zo snel meer uren kunnen werken.
In afwachting van uw antwoord en nogmaals hartelijk dank!


Inderdaad raad ik aan de vergunning om te zetten voordat zij verhuist naar ander woonadres. De vergunning is immers nu nog steeds gekoppeld aan die van haar vriend. Wanneer zij zou kiezen voor het Nederlanderschap duurt dit een jaar voordat het daadwerkelijk rond is, dat is wel iets om rekening mee te houden. Een derde, nog niet door mij genoemde mogelijkheid, is een aanvraag regulier onbepaalde tijd. Naast de inburgeringsverplichting is er dan bovendien een inkomenseis, maar omdat mevrouw al zolang rechtmatig in Nederland verblijft, is deze soepeler dan wanneer na 5 jaar verblijft onbepaalde tijd wordt aangevraagd. Deze aanvraag kost 171 Euro aan leges, terwijl humanitair niet-tijdelijk voortgezet verblijf meer dan 1000 Euro aan leges kost

.Iedereen die in het bezit is van een rechtmatige verblijfsvergunning kan in aanmerking komen voor huur- en zorgtoeslag, en eventueel aanvullende bijstand aanvragen. Daar zijn dan wel verplichtingen aan verbonden op grond van de Participatiewet. . Tot zover mijn reactie, ik hoop dat het duidelijk is.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Het is mij helemaal duidelijk, hier kan ik haar nu zeker mee helpen. Dank u voor uw inzet!



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag