Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Hallo,

Ik heb laatst een oude auto gekocht die hier en daar wat roest heeft. De verkoper (particulier) gaf aan dat hij de auto had laten controleren bij een garage om te achterhalen wat de apk punten waren. Dit waren kleine dingen waarvan de kosten dus niet al te hoog zouden zijn. Wij gingen er vanuit dat wij dus van alle gebreken op de hoogte waren.

Na de koop heb ik de auto naar de garage gebracht. Echter bleek hier dat de bus een aantal rotte plekken heeft die niet door de apk zullen komen. Bij aankoop heb ik deze plekken niet gezien ondanks dat ze niet op plekken zaten die je met het blote oog niet kunt zien.

De kosten om dit te maken lopen flink op. De verkoper gaf aan hier niet van op de hoogte te zijn. Bij navraag bij de garage bleek dat er niks gerigstreerd was van de auto. De verkoper gaf aan dat dit wellicht komt omdat zij het gratis hadden gedaan en er verder geen onderhoud is uitgevoerd.

De verkoper heeft bewijs dat hij wel naar de garage is geweest uit whatsapp berichten. Ook valt er hier in te lezen dat hij de apk punten mee vond vallen en prima te overzien waren. Er valt niks te lezen over rotte plekken. Op basis hiervan kan ik concluderen dat hij er oprecht niks van wist.

De garage zelf kan niet exact zeggen wat er toen precies gevonden is.

Kan ik mijn geld terug eisen?

U heeft een onderzoeksplicht bij de koop van de auto. Deze kan ver gaan bij oude auto's. Het had op uw weg gelegen om dit voor de koop te doen. U heeft de rotte plekken niet kunnen zien en u gaat ervan uit dat de verkoper de waarheid spreekt. In beginsel kunt u op basis daarvan niet zomaar uw geld eisen. Pas als er sprake is van bv dwaling, bedrog of afgesproken is de (gunstige) apk als voorwaarde te stellen voor de koop, dan kunt u de verkoper hiervoor aanspreken.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag