Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Goedendag,

Een paar weken geleden hebben wij besloten dat we onze nieuwbouw hoekwoning (moet nog opgeleverd worden) aan de achterzijde een uitbouw laten aanbouwen.
De buren aan de linkerkant hebben hun uitbouw reeds tijdens de bouw door de aannemer laten bouwen.
De buitenmuur van hun uitbouw staat nu over de erfgrens op ons gedeelte en is ook geen probleem omdat de erfdienstbaarheid van overbouw is geregeld in de akte.

Als wij onze uitbouw gaan laten bouwen komt onze binnenmuur van de woonkamer niet gelijk met de buitenmuur (buitenblad) van hun reeds bestaande uitbouw.
Er ontstaat dus een uitlijnprobleem tussen beide muren.

Mijn vraag is: mag de aannemer de buitenmuur (buitenblad) van de uitbouw weghalen om dit uitlijnprobleem te voorkomen?
Uiteraard zal de aannemer de constructie daar ter plaatse op een technisch verantwoorde wijze aanpassen en herstellen.

Mijn aanstaande buurman vind het allemaal maar niks, vind dat er risico’s aan zitten en zal zijn hakken in het zand zetten.
Muur is van mij en daar blijft iedereen van af en op de uitbouw zit een garantie van de bouwer die vervalt als er andere partijen wijzigingen aanbrengen, aldus de buurman.

Om problemen tijdens de bouw van de uitbouw te voorkomen, hoe en wat moet er vooraf geregeld worden?

Hoor graag van u.

Groet, CB.

Een erfdienstbaarheid moet op de minst belastende wijze kunnen worden uitgeoefend: in de casus die u beschrijft blijkt dat er problemen voortvloeien die beiden nog niet hadden voorzien , en in het licht van de minst belastende wijze waarop de uitoefening van de erfdienstbaarheid plaatsheeft, kunnen worden opgelost door hetgeen de aannemer voorstelt. Dan stelt de beperkt gerechtigde zich onredelijk op. U mag ook een verplaatsing aanwijzen van de erfdienstbaarheid als dat het genot ervan niet vermindert, en zo zijn er nog wel wat meer regels die de rechten en plichten regelen van erfdienstbaarheden , ook bij mandeligheid. Ik denk dat u er samen uit moet komen, maar zonder toestemming vooraf is niet aan te raden te beginnen met de werkzaamheden.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag