Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Beste Rechtswinkel,

Mijn vrouw en ik zijn in februari 2018 getrouwd in gemeenschap van goederen volgens de nieuwe standaard regels per 2018.

Als gevolg van gezinsuitbreiding wilden wij graag een ander huis kopen welke beter paste in onze toekomstige situatie.

Echter mijn vrouw heeft een negatieve A3 BKR registratie van voor ons huwelijk. De registratie is terecht en correct volgens de regels van het BKR gemeld. De schuld heeft zij eind 2016 volledig terugbetaald middels een betalingsregeling.

Een A3 negatieve BKR-registratie betekent geen hypotheek.

Dat was even slikken, maar met goede hoop hebben wij bij de kredietverstrekker gevraagd om een heroverweging gelet op de nieuwe situatie.

Wij hebben onderstaande punten aangekaart:
1 de schuld is volledig terugbetaald,
2 mijn vrouw heeft nog wel een studieschuld, maar verder nergens andere schulden bij commerciële instellingen en ook geen andere negatieve BKR-registraties,
3 zij heeft een heel goed betalingsmoraal getoond tijdens de aflosperiode, met uitzondering van de periode dat zij geen werk had en helaas geen medewerking kreeg van de kredietverstrekker om een andere oplossing te zoeken gedurende deze periode.
4 Hier en daar heeft de kredietverstrekker ook wat steekjes laten vallen tijdens de aflosperiode,
5 onze gezonde financiële situatie met een gezamenlijk inkomen van > 90000 euro bruto per jaar.
6 bewuste keus voor het kopen van een woning < 250000 zodat het aangekocht kan worden met een hypotheek op basis van mijn salaris alleen,
7 ik als echtgenoot geen schulden heb behalve mijn eigen hypotheek van mijn eigen woning van voor het huwelijk,
8 Ik als echtgenoot geen negatieve BKR-registratie heb,
9 De wens van mij als echtgenoot om een ander huis te kopen, komt in gedrang door de negatieve BKR-registratie van mijn vrouw.

De kredietverstrekker heeft laten weten een uitvoerige belangenoverweging te hebben gemaakt en vindt dat het handhaven van de BKR-registratie zwaarwegender is dan het belang dat wij stellen te hebben, omdat wij al een woning hebben.

Ik kan deze uitleg volgen voor het geval wij niet getrouwd zouden zijn.

Maar in ons geval, door ons huwelijk in gemeenschap van goederen, heb ik nu dus last van de registratie uit het financieel verleden van mijn vrouw, waar ik niet mee te maken heb gehad. De registratie reikt verder dan wenselijk is, want mijn privé-belangen worden ook geschaad. Mijn wens om een andere woning aan te kopen, is niet mogelijk.

Uiteindelijk hebben wij met een kruiwagen alsnog een hypotheek gekregen, echter zonder NHG, dus geen rentevoordeel en alle andere voordelen.

Ook nu worden mijn (financiële) belangen geschaad door de BKR-registratie van mijn vrouw, waar ik dus niets mee te maken had. Wij, dus ook ik, loop rentevoordeel mis door handhaving van de registratie.

Ik wil nu graag weten of de belangafweging terecht niet in onze voordeel is uitgevallen, gelet op de schending van mijn privacy en dus disproportionaliteit van de registratie, ondanks dat deze in beginsel terecht was.

Alvast bedankt!

Als u vindt dat het niet rechtvaardig is , de beslissing een gevolg is van een onredelijke afweging van belangen moet u een interne klachtprocedure volgen ( als dat nog mogelijk is )of mettertijd een andere beslissing vragen door openlegging van de hypotheek. U kunt via de Kifid uitspraken selecteren die ongeveer lijken op de uwe en zo zelf nagaan of uw gevoel juist is. Het belang van uw privacy in de zin van recht op familieleven door deze uit te oefenen in huwelijk is niet relevant en ook niet geschonden.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag