Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Goedemiddag,

Ik woon in een particuliere huurwoning in Breda. Het contact met mijn huisbaas loopt via mijn makelaar. Ik woon hier nu ruim 2 jaar en heb ontzettend veel last van vocht en schimmel in huis. Het gaat hier om plekken van meters groot. In de ochtend zijn de ramen ook kletsnat aan de binnenkant. Daarnaast heb ik geen raam in mijn slaapkamer en badkamer, waardoor het ook daar ontzettend vochtig is.

Ik heb hiervoor al erg vaak contact opgenomen met de makelaar, maar wat er hooguit gedaan wordt is het verwijderen van de schimmel. Ik wil uiteraard dat de oorzaak wordt opgelost, ook omdat ik last heb van astma en dat op deze manier alleen maar erger wordt.

Laatst heeft de makelaar een monteur gestuurd om hiernaar te kijken, en die gaf aan dat er enkel glas en geen ventilatiestrips in zaten. Dit moest dringend vervangen worden en hij zou dit doorgeven aan de huurbaas. Dit is gebeurd, maar hij heeft doodleuk laten weten dat hij dit niet van plan is.

Kan ik hem wettelijk verplicht stellen om dit toch te doen? Op deze manier is het geen gezonde situatie.

Wat mij opvalt is dat het contact met de huisbaas via uw makelaar gaat. Treedt deze ook op voor de verhuurder?
De verhuurder is verplicht om gebreken aan het gehuurde te verhelpen. Indien dat in overleg niet mogelijk is dan adviseer ik u om de verhuurder schriftelijk te sommeren om de gebreken te herstellen. Destnoods kunt u een deel van de huur inhouden.
Indien de verhuurder dan nog niet zijn verplichtingen nakomt dan kan hij daartoe worden verplicht door de rechter.

Heeft u nog vragen? Stelt u ze gerust.

Beoordeel dit antwoord:

De verhuurder is verplicht om de huiselijke gebreken op te lossen. Echter, in uw geval het volgende; zolang de verhuurder niet in gebreke is gesteld kunt u niets ondernemen. Ná, deze ingebrekestelling heeft de verhuurder 6 weken de tijd om het gebrek op te lossen. Doet hij dat niet dán kunt u huurvermindering vorderen alsmede het gebrek op 'zijn' kosten laten verhelpen. Heeft u nog vragen, stel ze gerust.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank u wel!
Wat bedoelt u precies met de vraag of de makelaar optreedt voor de verhuurder?
Ik heb nog nooit contact gehad met mijn verhuurder, het enige is dat ik mijn huur naar hem overmaak.
Verder treedt de makelaar op als tussenpersoon.


Ik lees dat de makelaar een monteur heeft gestuurd en concludeer daar uit dat die monteur namens de verhuurder in de woning heeft gekeken. Klopt dat?

Als dat juist is dan is dat opmerkelijk, omdat het uw makelaar is toch?

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Beste Herman,

Ik weet niet exact hoe het in zijn werk gaat m.b.t. hun contact/rol. Ik heb via de makelaar gevraagd of er iemand langs kon komen, en volgens mij heeft zij de verhuurder gevraagd iemand langs te sturen.

Vervolgens is er inderdaad een monteur langsgekomen en die heeft gezegd dat hij het zou rapporteren aan verhuurder en makelaar. Vervolgens heb ik via mijn makelaar gehoord dat de verhuurder niet van plan is de problemen op te lossen en 'dat ik het raam maar iets vaker open moet zetten nu het toch zomer wordt'.


De makelaar is de vastgoedbeheerder heer Albersen.

Beoordeel dit antwoord:

In aanvulling op het eerder gestelde dat u een schriftelijke in gebreke stelling moer sturen kunt u direct in deze brief ook kwijt dat u na ommekomst van verzuimdatum ( dat is de datum die verstrijkt na de redelijke termijn die u verhuurder gunt om in ieder geval te beginnen met de werkelijke oplossing van het probleem ) ook een deel van de huur en soms als het probleem / gebrek uw gezondheid schaadt de gehele huur opschorten bij wijze van stok achter de deur. Zoals ik het begrijp worden behoorlijke werkzaamheden verwacht die verhuurder mogelijk uitstelt zoals nieuwe kozijnen en dubbele beglazing , maar u kunt ook huurprijsvermindering afdwingen als het afdwingen van de noodzakelijke werkzaamheden in dit geval niet gevergd mogen worden van verhuurder. Nog een vraag: huurt u boven of onder de vrije sector huurgrens? Anders kunt u ook nog terecht bij de huurcommissie.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik heb inderdaad bij de huurcommissie geïnformeerd, maar helaas kom ik daarvoor niet in aanmerking. Bedankt voor het advies, ik ga een brief opstellen!



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag