Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Beste meneer/mevrouw

Ik (Nederlander) ben getrouwd met een Bulgaars/Nederlandse vrouw en woon in Bulgarije.
Ik wil hier een kind erkennen (voor de geboorte, eerste erkenning dus) van een andere vrouw. Het kind krijgt dan dus automatisch de NL nationaliteit. Volgens de wet hier ben ik dan ook gezagsdrager, geldt dat dan in Nederland ook, en kan mijn vrouw het gezag over het kind overnemen van die andere vrouw door het te adopteren? (in Nederland)

Uiteraard kunt u het kind erkennen en dat kind krijgt dan ook automatisch de Nederlandse nationaliteit.
In Nederland geldt dat u dan niet automatisch het ouderlijk gezag over het kind krijgt.
Daartoe moet u met toestemming van de moeder het kind / gezamenlijk het ouderlijk gezag aanvragen als u in Nederland gaat wonen.
Uw (huidige vrouw) - dus niet de moeder van het kind begrijp ik - kan niet alleen het kind adopteren.
Gaat u met het kind en uw huidige vrouw in Nederland wonen? Zo ja, dan kan gezamenlijk gezag gevraagd worden.

Heeft u nog vragen? Stelt u ze gerust.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dus als ik het goed begrijp . Moet ik met mijn huidige vrouw "gezamenlijk gezag" aanvragen zodra we weer in NL ingeschreven staan (incl. kind). Met de toestemming van de moeder. Waar moet die toestemming uit bestaan? Is een Bulgaarse genotariseerde volmacht voldoende of moet zij zelf ook persoonlijk naar NL komen?
Ik las trouwen op rechtspraak.nl dat bij zo'n aanvraag gezamenlijk gezag, de aanvragers niet gehuwd mogen zijn, of een geregistreerd partnerschap mogen hebben. En er geen derde persoon belast mag zijn met het gezag over het kind....


In dit geval ligt dat anders, immers er is sprake van een biologische moeder die niet uw huidige vrouw is.
Ik adviseer u om Bulgaarse officiƫle verklaringen mee te nemen als u naar Nederland komt. Deze kunnen worden gebruikt voor inschrijving in de registers in Nederland, zodat ook in Nederland vast staat dat u - als biologische vader - ook de juridische vader bent en in die zin gezag hebt over uw kind.
Indien uw huidige vrouw het gezag over het kind wil krijgen dan kan uw vrouw worden benoemd als voogd en krijgt dan het gezag over het kind. Dit kan gevraagd worden met toestemming van de biologische moeder.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag