Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Bewoner X woont 1,5/2 jaar in appartement als besloten wordt te gaan samenwonen met Y. Deze laatste schrijft zich officieel in op het woonadres.
Na 1 jaar moet de woning verlaten worden omdat de projectontwikkelaar/eigenaar andere plannen met het pand heeft. Daarvoor ontvangt de hoofdhuurder (X) 30.000 euro verhuis-/onkostenvergoeding. Dit bedrag is grotendeels in het nieuwe koopappartement gestoken (samen gekocht en er is een samenlevingscontract). X en Y zijn nu uit elkaar maar bij de verdeling van de spullen is X van mening dat hij het meeste heeft betaald (uit verhuisvergoeding) en vindt dus dat hij de meeste rechten heeft op de spullen. Klopt dit? Daarnaast heeft Y van ouders schenking van 11.000 ontvangen. Gaat dit bedrag mee in de verdeling of blijft dit eigendom van degene aan wie geschonken is.

Dit klopt alleen als x en Y in een samenlevingsovereenkomst de toestand van inbreng en einde samenleving en verdeling regelen, anders stelt de wet de helft verdeling, in beginsel.

Beoordeel dit antwoord:

Om dit te kunnen beoordelen, moet de samenlevingsovereenkomst bestudeerd worden. Daar zal vermoedelijk het een en ander instaan over eigen vermogen en/of inbreng en over evt gezamenlijke kosten van de huishouding. Ook is even van belang om te bekijken wat daar in staat over schenkingen. Mogelijk is er door de ouders ook specifiek iets bepaald in een overeenkomst omtrent de schenking. Die vraag valt dus helaas niet simpel te beantwoorden nu. Desgewenst kan er contact worden opgenomen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag